Borell: Bude mimoriadne ťažké udržiavať vzťah s Čínou, ak sa nebude usilovať o mier na Ukrajine

ta3 TASR
14.4.2023 11:46

Pre Európsku úniu by bolo veľmi ťažké - ba priam nemožné - dôverovať Číne v prípade, že sa Peking nebude usilovať o nájdenie politického riešenia vojny na Ukrajine. Podľa správy agentúry Reuters to uviedol vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Borell: Bude mimoriadne ťažké udržiavať vzťah s Čínou, ak sa nebude usilovať o mier na Ukrajine
Twitter/Josep Borrell Fontelles

Tento výrok bol súčasťou prejavu, ktorý mal Borrell predniesť počas svojho vystúpenia v Pekingu. Šéf európskej diplomacie však po nakazení sa koronavírusom musel svoju cestu do Číny zrušiť. Poznámky z pripraveného prejavu boli medzitým zverejnené na webovej stránke EÚ.

"Pre Európsku úniu bude mimoriadne ťažké, ba priam nemožné, udržať vzťah dôvery s Čínou, ak neprispeje k nájdeniu politického riešenia založeného na stiahnutí sa Ruska z územia Ukrajiny," povedal Borrell.

Podľa jeho vyjadrenia totiž "neutralita voči porušovaniu medzinárodného práva nie je vierohodná". Borrell zároveň žiada, aby čínsky prezident Si Ťin-pching rokoval aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a aby Čína poskytla Ukrajine viac humanitárnej pomoci.  

Si Ťin-pching sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dvakrát. Odvtedy, čo Rusko koncom februára 2022 napadlo Ukrajinu, so Zelenským však nerokoval ani raz.

Čína deklarovala svoj nesúhlas s útokmi na civilistov a jadrové zariadenia v pozičnom dokumente o Ukrajine zverejnenom vo februári tohto roku, ale zdržala sa otvorenej kritiky Ruska za jeho vojnové aktivity na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok