Je módou, že trestné konanie sa komunikuje cez médiá. Guvernér sa bude brániť, uviedol právnik Kažimíra

ta3/Dominik Pálka
13.4.2023 20:40

Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír je vinný z podplácania. Rozhodol o tom samosudca Špecializovaného trestného súdu. Jeho advokát Ondrej Mularčík v relácii Téma dňa uviedol, že s obsahom trestného rozkazu sa ešte nemal možnosť oboznámiť, "keďže nebol doručený".

mularcik_2.jpg
TA3

"Na Slovensku sa stalo módou, že trestné konanie sa komunikuje cez médiá a prostredníctvom politikov. Každá spoločensky rezonujúca téma v trestnom konaní je podrobená veľkému prieskumu médií," uviedol. 

Podľa neho by sa mali dodržiavať isté pravidlá. "Ak samosudca od stola vydá trestný rozkaz, nekoná verejne. Trestný rozkaz je najjednoduchšia forma rozsudku, ktorý nemá odôvodnenie a nedozviete sa, čo sudcu viedlo k jeho vydaniu. Je to však niečo, čo je tolerované v rámci porušenia základných práv, kde máte zaručené právo, že vec bude prejednaná pred nezávislým súdom a verejne, toto sa však neudialo," doplnil Mularčík.

S Kažimírom už komunikoval

Ďalej povedal, že je možné podať "odpor" a na základe toho sa trestný rozkaz ruší a musí sa nariadiť hlavné pojednávanie. S Petrom Kažimírom už komunikoval. "Sme prekvapení z medializácie, ale nie sme zaskočení. Guvernér je presvedčený, že sa ničoho nedopustil a bude sa brániť," povedal. Potvrdil, že Kažimír "nikdy neuvažoval nad tým, že sa vzdá kresla guvernéra Národnej banky Slovenska"

"Prezumpcia neviny je jedným z ústavných pilierov. Je to zodpovedný odborník, ktorý je na správnom mieste a nevidí dôvod na odstúpenie," skonštatoval Mularčík.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok