Pri záporožskej elektrárni vybuchla ruská mína, tvrdí ukrajinská štátna energetická spoločnosť

ta3 tasr
13.4.2023 14:54

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom tvrdí, že pri jednom z reaktorov Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) vybuchla ruská mína. Informuje o tom denník The Guardian.

ukrajina záporožie jadrová elektraren (TASR)
TASR

"Ruská mína explodovala v blízkosti riadiacej miestnosti štvrtého bloku ZAES. Ruskí okupanti pokračujú v premene ZAES na vojenskú základňu, pričom zamínovali okolie elektrárne. Takéto konanie nemôže ostať bez následkov," uviedol Enerhoatom na platforme Telegram. Spoločnosť dodala, že "samotní jadroví teroristi sa priznali k tomu, že vybuchla ich mína".

Výbuch podľa jej vyhlásenia počuli ukrajinskí pracovníci elektrárne, ktorých sa Rusi snažili "spacifikovať" a zahladiť stopy, aby si nič nevšimli experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Najväčšia jadrová elektráreň v Európe tak podľa Enerhoatomu naďalej trpí "svojvôľou ruskej armády a jej prisluhovačov".

Guardian poznamenal, že tvrdenia Enerhoatomu neboli potvrdené z nezávislých zdrojov. ZAES už od marca 2022 ju okupujú ruské sily, pričom Kyjev aj Moskva sa navzájom obviňujú z jej ostreľovania, čo vytvára riziko jadrovej havárie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok