Spory v Moskve ohľadom Ukrajiny. Uniknuté dokumenty svedčia o nezhodách medzi ruskými činiteľmi

ta3 ČTK
13.4.2023 10:08

Nová sada amerických spravodajských dokumentov, ktorá bola nájdená na internete, odhaľuje podrobnosti o sporoch medzi ruskými činiteľmi v súvislosti s vojnou proti Ukrajine, píše denník The New York Times (NYT).

Moskva
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Materiály podľa denníka napríklad opisujú, ako ruská tajná služba FSB obviňuje ministerstvo obrany zo zatajovania ruských strát na bojisku. Zároveň svedčí o tom, že únik amerických spravodajských informácií by mohol byť oveľa rozsiahlejší, než sa doteraz zdalo.

NYT sa dostal k 27 stránkam tajných dokumentov, ktoré neboli súčasťou 53-stranovej sady medializované na konci minulého týždňa. Únik má opäť formu nafotených listov, ktoré podľa denníka pochádzajú od americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA), Úradu riaditeľa spravodajských služieb (ODNI) aj od spravodajského oddelenia ministerstva obrany.

"Celkovo vzaté dokumenty podčiarkujú niekoľko z hlavných dôvodov, prečo sa mnohí analytici domnievajú, že ruský prezident Vladimir Putin nebol schopný za viac ako 13 mesiacov vojny dosiahnuť vojenské víťazstvo," uvádza denník NYT.

Jedným z týchto dôvodov sú interné spory a vzájomné zvaľovanie viny za neúspechy medzi zložkami ruského štátu. V jednom z hlásení s dátumom 28. februára americkí spravodajcovia napríklad uvádzajú, že FSB obvinila ruské ministerstvo obrany zo "zahmlievania ruských strát na Ukrajine". Vývoj prezentovali ako ďalší dôkaz "neochoty vojenských činiteľov odovzdávať zlé správy do vyšších poschodí velenia". FSB údajne vyčíslila počet zabitých a zranených Rusov na 110-tisíc, zatiaľ čo číslo prezentované ruským ministerstvom obrany uniknuté hlásenie nešpecifikuje.

Podľa NYT sú tieto informácie zrejme založené na elektronických odpočúvaniach amerických tajných služieb a spoločne s ďalšími materiálmi ilustrujú, ako hlboko americkí spravodajcovia prenikli do takmer všetkých zložiek spravodajského aparátu a vojenských štruktúr v Rusku.

Tiež však naznačujú väčší rozsah úniku utajovaných informácií, ktorý Washington postihol. Každý novo odhalený spravodajský dokument prináša riziko prezradenia spôsobov, ktorými sa tieto informácie zhromažďujú, pripomína denník. Americkí činitelia médiám potvrdzujú, že aspoň časť dokumentov, ktorých obsah sa v posledných dňoch dostáva na verejnosť, je autentická, zatiaľ čo hovorca amerického ministerstva obrany v pondelok únik označil za hrozbu pre bezpečnosť Spojených štátov. Moskva aj Kyjev medzitým autenticitu materiálov spochybňujú a spájajú ich s informačnými operáciami druhej zo strán konfliktu pred predpokladanou jarnou ukrajinskou protiofenzívou na východoukrajinskom bojisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok