Ukrajinská ekonomika v minulom roku klesla. Nie však až tak, ako predpokladala tamojšia vláda

ta3 TASR
13.4.2023 11:30

Ukrajinská ekonomika klesla v minulom roku v dôsledku ruskej invázie o viac než 29 percent. Poukázali na to údaje ukrajinského štatistického úradu, ktoré sú o niečo lepšie, než predpokladala ukrajinská vláda. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ukrajinská ekonomika v minulom roku klesla. Nie však až tak, ako predpokladala tamojšia vláda
TASR/Erika Ďurčová

Hrubý domáci produkt Ukrajiny klesol v roku 2022 o 29,1 %, oznámili štatistici. Konečný údaj je o niečo lepší, než pôvodne odhadovala vláda. Tá za minulý rok počítala s poklesom hospodárstva o 30 percent.

Vojna na Ukrajine, ktorú Rusko začalo koncom februára minulého roka, si vyžiadala desaťtisíce mŕtvych, milióny ľudí opustilo domovy a priemysel, energetická infraštruktúra a poľnohospodárstvo zaznamenali ťažké straty. 

Ukrajina zároveň nemá prístup k niektorým oblastiam na juhu a východe krajiny, navyše má výrazne obmedzený prístup k čiernomorským prístavom, ktoré sú kľúčové na vývoz obilia, jednej z hlavných exportných komodít krajiny.

Ukrajinské ministerstvo hospodárstva pred časom oznámilo, že export z Ukrajiny klesol v minulom roku o 35 percent. Úroda obilia sa vlani znížila z rekordných 86 miliónov ton v roku 2021 na 53 miliónov ton.

Okrem toho prudko klesla produkcia ocele, ktorá je ďalším kľúčovým zdrojom príjmov pre ukrajinskú ekonomiku. Jej produkcia sa vlani znížila v dôsledku poškodenia alebo odstávky oceliarní o viac než 70 percent.  

Ukrajinská vláda očakáva, že tento rok by sa ekonomika mohla mierne zotaviť a zaznamenať rast o jedno percento. Vychádza z postupne sa zlepšujúcej situácie v oblastiach dopravy, maloobchodu a stavebníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok