Ukrajina začala dodávať Európe elektrinu. Urobila tak po šiestich mesiacoch

ta3 TASR
11.4.2023 15:11

Po šiestich mesiacoch Ukrajina obnovila dodávky elektriny do Európy. Povedal to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko, ktorého citovala agentúra Reuters.

Europoslanci vítajú návrh využiť nevyčerpané eurofondy na zmiernenie krízy
TASR/AP (ilu)

Kyjev zastavil export elektrickej energie do Európy v októbri minulého roka po tom, ako Rusko spustilo rozsiahle útoky na jej energetickú infraštruktúru. Posledné zhruba dva mesiace však energetický systém funguje bez obmedzení a Haluščenko koncom minulého týždňa oznámil, že krajina môže export elektriny do EÚ obnoviť.

V pondelok večer informoval, že k tomu aj došlo. "Export sme obnovili," povedal Haluščenko. "Rusku sa náš energetický systém zničiť nepodarilo," dodal.

Európska únia je v oblasti energií hlavným exportným trhom Ukrajiny, minister však už počas informovania o plánoch obnoviť vývoz upozornil, že prvoradé je zabezpečenie ukrajinského obyvateľstva. 

"Export elektriny bude pokračovať v prípade, že ukrajinskí spotrebitelia budú zabezpečení. Ak sa situácia zmení, vývoz pozastavíme," povedal v piatok 7. apríla Haluščenko. Ako teraz dodal, verí, že tohtoročný objem exportu by mohol dosiahnuť úroveň z minulého roka.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok