Odvolací súd zrušil rozhodnutie sudcu. Potratová pilulka zostane v USA s obmedzeniami dostupná

ta3 ČTK
13.4.2023 07:24

Často využívaná potratová pilulka mifepristone zostane zatiaľ v Spojených štátoch s obmedzeniami dostupná, rozhodol podľa agentúry Reuters v stredu neskoro večer odvolací súd v New Orleans. Z väčšej časti tak zrušil rozhodnutie federálneho sudcu v Texase, ktorý v piatok predaj pilulky v podstate zakázal. Jeho verdikt pobúril predovšetkým demokratické politiky, a to vrátane prezidenta Joea Bidena.

Odvolací súd zrušil rozhodnutie sudcu. Potratová pilulka zostane v USA s obmedzeniami dostupná
TASR/AP

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland vo štvrtok uviedol, že jeho ministerstvo požiada o intervenciu najvyšší súd. Vo vyhlásení oznámil, že vláda bude brániť "vedecký úsudok" Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a "chrániť prístup Američanov k bezpečnej a účinnej reprodukčnej starostlivosti". "Budeme pokračovať v boji na súdoch," povedala vo štvrtok hovorkyňa Bieleho domu Jean-Pierrová pri Bidenovej návšteve Dublinu. "Veríme, že právo je na našej strane a že zvíťazíme," dodala.

Texaský sudca Matthew Kacsmaryk svojím rozhodnutím pozastavil platnosť registrácie pilulky vydanú už pred 23 rokmi Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Zároveň dal vláde možnosť sa do siedmich dní odvolať, čo ministerstvo spravodlivosti využilo.

Na základe toho odvolací súd teraz pozastavil platnosť časti rozhodnutia texaského sudcu. Pilulka tak s obmedzeniami zostane dostupná, kým neskončí prejednávanie prípadu, v ktorom organizácie proti potratom požadujú zneplatnenie licencie FDA pre mifepristone. Medzi obmedzenia bude patriť napríklad to, že na získanie pilulky bude potrebná osobná návšteva u lekára.

Organizácia proti potratom tvrdí, že FDA pri schvaľovaní mifepristone v roku 2000 nepoužil správny postup. FDA, ktorý látku testoval štyri roky, aj Bidenova administratíva toto tvrdenie odmietajú.

Mifepristone je jedna z dvoch látok, ktorá sa v Spojených štátoch bežne používa na potraty. Ukončí tehotenstvo, a ďalšia látka misoprostol potom vyvolá potrat. Látky sa na ukončenie tehotenstva využívajú v prvých desiatich týždňoch po otehotnení a podľa Reuters sú používané vo viac ako polovici potratov vykonávaných v USA.

Biden pôvodné rozhodnutie texaského sudcu označil "bezprecedentný krok, ktorý ženám berie základné slobody". Vníma ho ako ďalší veľký krok k celonárodnému zákazu potratov, o ktorý sa podľa neho usilujú republikáni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok