Americký federálny sudca v podstate zakázal predaj potratovej pilulky. Biden nešetril kritikou

ta3 čtk
8.4.2023 07:51

Americký federálny sudca v piatok vydal rozhodnutie, ktorým podľa agentúry Reuters v podstate zakazuje predaj široko používanej potratovej pilulky mifepristone. Sudca Matthew Kacsmaryk totiž pozastavil platnosť registrácie pilulky vydanej už pred 23 rokmi Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Práva žien sú ohrozené

Ako rýchlo môže byť prístup k pilulke obmedzený, ale zatiaľ podľa agentúry AP nie je jasné. Ministerstvo spravodlivosti totiž uviedlo, že sa odvolá. Má na to sedem dní, počas ktorých verdikt sudcu nenadobudne účinnosť. Navyše iný federálny sudca v piatok vydal úplne opačné rozhodnutie.

Mifepristone je jedna z dvoch látok, ktorá sa v Spojených štátoch bežne používa na potraty. Ukončí tehotenstvo, a ďalšia látka misoprostol potom vyvolá potrat. Organizácie proti potratom sa ale obrátili na súd, aby zneplatnil licenciu FDA pre mifepristone. Úrad v roku 2000 konštatoval, že liek je bezpečný, aj keď môže mať zriedkavo vážne vedľajšie účinky.

Bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom menovaný sudca síce sťažovateľom, podľa ktorých nebola pilulka pred schválením dostatočne testovaná, nevyhovel úplne a rozhodnutie FDA úplne nezrušil. Do konečného verdiktu v prípade ale jeho platnosť pozastavil. "Kacsmarykovo rozhodnutie je predbežným opatrením, ktoré by v podstate zakázalo predaj mifepristonu, kým bude prebiehať prejednávaný prípad," konštatuje Reuters.

Podľa AP neexistuje precedens na to, aby jediný sudca zrušil lekárske rozhodnutie FDA. Podľa serveru BBC News by rozhodnutie sudcu mohlo obmedziť prístup k pilulke pre milióny žien. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová uviedla, že krok ohrozuje práva žien v USA.

Protichodné rozhodnutia

Krátko po rozhodnutí texaského sudcu naopak sudca v štáte Washington, Thomas O. Rice, ktorého do funkcie menoval Trumpov predchodca Barack Obama, nariadil úradom v 17 demokratov vedených štátoch USA, aby nerobili žiadne zmeny, ktoré by obmedzili prístup k potratovej pilulke mifepristone.

Do zložitej právnej situácie sa tak dostal FDA. "FDA dostal jeden príkaz, ktorý hovorí, že nesmie nič robiť, a druhý, ktorý hovorí, že za sedem dní bude musieť zrušiť schválenie mifepristonu," povedal AP Glenn Cohen, právnik z Harvarskej univerzity.

Načasovanie protichodných rozhodnutí podľa AP ukazuje, o čo ide necelý rok po tom, čo Najvyšší súd USA umožnil jednotlivým štátom, aby rozhodovali o tom, či budú potraty povolené, či zakázané. V 14 amerických štátoch sú odvtedy potraty zakázané alebo nedostupné, zatiaľ čo 16 štátov má zvláštne zákony týkajúce sa potratových tabliet.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv podľa BBC mifepristone kontroloval štyri roky, kým ho schválil. Podľa údajov FDA v súvislosti s užívaním látky za viac ako 20 rokov zomrelo 26 žien, čo zodpovedá zhruba 0,65 úmrtiam na 100 000 potratov s použitím tejto tabletky. Na porovnanie, v prípade bežného užívania aspirínu zomiera 15,3 zo 100 000 jeho užívateľov.

Doktori, ktorí kombináciu mifepristonu a misoprostolu predpisujú, už dopredu uviedli, že v prípade, že prvá z tabletiek bude stiahnutá, budú predpisovať len tú druhú. Tento prístup je podľa AP o trochu menej účinný, ale často používaný v krajinách, kde je mifepristone zakázaný alebo nedostupný.

Biden to kritizuje

Americký prezident Joe Biden chce naďalej bojovať za ochranu práva žien na potrat a rozhodovanie o vlastnom zdraví. Uviedol to vo vyhlásení, v ktorom ako "bezprecedentný krok, ktorý ženám berie základné slobody," kritizuje rozhodnutie texaského sudcu, ktoré môže obmedziť prístup miliónov žien k potratovej pilulke.

"Jediný federálny sudca v Texase rozhodol, že liek na predpis, ktorý je k dispozícii už viac ako 22 rokov, je schválený (Úradom pre kontrolu potravín a liečiv) FDA a bezpečne a účinne ho užívajú milióny žien u nás aj vo svete, by už nemal byť v Spojených štátoch schválený," začína svoje vyjadrenie Biden.

Ak by rozhodnutie sudcu bolo potvrdené, mohol by sa podľa Bidena terčom "politických, ideologických útokov" stať prakticky akýkoľvek liek na predpis. "Žaloba a toto rozhodnutie je ďalším bezprecedentným krokom, ktorý ženám berie základné slobody a ohrozuje ich zdravie," pokračuje demokratický prezident, podľa ktorého je to ďalší veľký krok k celonárodnému zákazu potratov, o ktorý sa podľa neho usilujú republikáni.

"Moja administratíva bude bojovať proti tomuto verdiktu," uistil a podotkol, že ministerstvo spravodlivosti už podalo odvolanie a bude požadovať okamžité pozastavenie vykonávateľnosti rozhodnutia. "Viceprezidentka (Kamala) Harrisová a ja budeme aj naďalej na čele boja za ochranu práva ženy na potrat a za právo rozhodovať o svojom zdraví. To je náš záväzok."

Jedinou cestou, ako zabrániť ľuďom, ktorí chcú ženy pripraviť o ich práva, je podľa Bidena zvoliť taký Kongres, ktorý schváli zákon obnovujúci precedens vyplývajúci z prípadu Roe verzus Wade, čo bolo súdne rozhodnutie, ktorým Najvyšší súd USA v roku 1973 legalizoval umelé prerušenie tehotenstva. Vlani ho rovnaký súd zrušil a rozhodovanie o legálnosti potratov nechal na jednotlivých amerických štátoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok