Požiar v americkom štáte Indiana vyhnal z obydlí 2000 ľudí, mestom sa šíri hustý čierny dym

ta3 ČTK
12.4.2023 20:04

2000 ľudí sa muselo evakuovať kvôli požiaru opusteného zariadenia na spracovanie plastov v americkom štáte Indiana. Mesto Richmond pri hraniciach s Ohiom halí hustý čierny dym, podľa niektorých zdrojov je toxický. Požiar s niekoľkými ohniskami prepukol už v utorok popoludní miestneho času a podľa úradov uhasenie plameňov zaberie ešte niekoľko dní, píše na svojom serveri CNN.

Požiar v americkom štáte Indiana vyhnal z obydlí 2000 ľudí, mestom sa šíri hustý čierny dym
TASR/AP

Podľa požiarneho inšpektora Stevea Jonesa je čierny dym "jednoznačne toxický". "Pri požiari plastov sa uvoľňuje celý rad rôznych chemických látok, čo je znepokojujúce," dodal Jones. Už počas noci začala v oblasti vykonávať merania Agentúra pre ochranu životného prostredia a do dnešného dopoludnia neodhalila toxické zlúčeniny, ako je styrén alebo benzén. Merali však len mimo evakuovanej oblasti, pretože do nej nemali prístup, poznamenala agentúra AFP.

Príčiny požiaru zatiaľ nie sú jasné a zisťovať sa podľa úradov začnú až po uhasení ohňa. Úrady nechali evakuovať všetky do vzdialenosti 800 metrov od horiaceho areálu, dotklo sa to viac ako 2000 ľudí. Richmond má približne 35 000 obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok