Naši vojaci nie sú na Ukrajine, výcvik robíme na Slovensku, potvrdil štátny tajomník rezortu obrany

ta3/Dominik Pálka
12.4.2023 20:56

Američanom unikli tajné dokumenty o Ukrajine a ich tajné služby zatiaľ netušia, ako sa to stalo. Kto je za tým? Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marián Majer v Téme dňa povedal, že úniky utajovaných dokumentov nie sú zriedkavým javom. Bývalý štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus uviedol, že sú z toho cítiť stopy spravodajskej hry.

tema_dna_97.jpg
TA3

Francúzsko odmietlo informáciu, že na Ukrajine sa pohybujú malé jednotky členských krajín NATO. "Ak je to tak, tak si viem predstaviť, že nie sú súčasťou armády. Možno slúžia na kontrolu zbraňových systémov, možno na výcvik. Ak by sa zapojili do bojových operácií, tak to môže spôsobiť problém. Pevne verím, že informácia nie je pravdivá a nič také sa nestane," dodal Klus. 

Slovenskí vojaci nie sú na Ukrajine

Marián Majer povedal, že nemá informáciu, že by to tak bolo. "Za našich vojakov to môžem vylúčiť. Výcvik ukrajinských vojakov robíme na Slovensku. NATO nič také neschválilo a nič také ani neplánuje," potvrdil.

Srbsko podľa dokumentov dodalo zbrane Ukrajine. Môže byť spojenectvo medzi Rusmi a Srbmi ohrozené? "Želáme si, aby sa Srbsko stalo súčasťou Európskej únie. Je to však vec, ktorá Rusko asi nepoteší," povedal Majer.

"Pokiaľ si Ukrajina nebude vedieť ustrážiť svoje nebo, tak to bude zásadný problém pre defenzívu a plánovanie ofenzívy. USA sa k tejto protiofenzíve vyjadrujú skepticky. Spojenci musia posilniť ukrajinské nebo aj dodávkami systémov protivzdušnej obrany. Na túto oblasť sa musíme zamerať," skonštatoval Klus.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok