Naši vojaci nie sú na Ukrajine, výcvik robíme na Slovensku, potvrdil štátny tajomník rezortu obrany

ta3/Dominik Pálka
12.4.2023 20:56

Američanom unikli tajné dokumenty o Ukrajine a ich tajné služby zatiaľ netušia, ako sa to stalo. Kto je za tým? Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marián Majer v Téme dňa povedal, že úniky utajovaných dokumentov nie sú zriedkavým javom. Bývalý štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus uviedol, že sú z toho cítiť stopy spravodajskej hry.

tema_dna_97.jpg
TA3

Ukrajina bola nútená zmeniť svoje plány vo vojne s Ruskom. Dôvodom je masívny únik amerických vojenských dokumentov. Jeden z nich odhaľuje aj to, že Spojené štáty sledovali aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Uviedla to stanica CNN s odvolaním sa na zdroj v ukrajinskej vládnej administratíve. Unikli pravdepodobne vtedy, keď Washington a Kyjev nadviazali užšie vzťahy pri výmene spravodajských informácií.

Marián Majer povedal, že úniky utajovaných dokumentov nie sú zriedkavým javom. "Javí sa, že neunikli žiadne vojenské plány a plánovacie dokumenty. Niektoré sú vierohodnejšie a niektoré zase menej, mohli byť aj pozmenené," uviedol. Myslí si, že únik neohrozuje plánovanie vojenských operácií. "Nemyslím si, že táto vec zásadným spôsobom vstúpi do priebehu vojny," dodal. "Vojna sa vedie aj v informačnom priestore. Rusi si uvedomujú, že tie dokumenty im dávajú nejakú informáciu," povedal Majer. 

Hosťom druhej časti relácie Téma dňa bol šéf strany SNS Andrej Danko. Celú reláciu nájdete v archíve..

Mohli byť zmenené

Martin Klus uviedol, že americká administratíva vyhlásila, že viaceré dokumenty boli zámerne zmenené. "Sú z toho cítiť stopy spravodajskej hry. Pri počte obetí boli informácie otočené, aby to vyhovovalo konkrétnej strane," povedal. Podľa neho nie je dôležitý obsah dokumentov, ale to, ako americká administratíva pracuje. "Objavujú sa tam veľmi citlivé informácie o spojencoch USA," dodal.

"Vo veľkej miere sa v tých dokumentoch píše, že prišlo k rozsiahlej infiltrácii Ruska. Je úplne zrejmé, že Američania mali presné informácie o mnohých veciach. Aj na základe tohto je zrejmé, že Rusko nemôže otvorene priznať, že informácie sú pravdivé," skonštatoval Klus. V dokumentoch sa písalo aj o dierach v ukrajinskej protivzdušnej obrane. "Dočítali sa aj o tom, že ukrajinské nebo môže byť v máji úplne nechránené a využiteľné pre ruské stíhačky. Toto sú veci, ktoré môžu zmeniť priebeh konfliktu," dodal. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok