LGBTI+ komunita: Od vraždy na Zámockej sa nič nezmenilo. Politici sa vrátili do starých koľají

ta3/Alžbeta Múcsková, Henrieta Mihalková
13.4.2023 00:00

LGBTI+ komunita sa aj pol roka od teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave musí skrývať. Čelí urážkam, vyhrážaniu sa aj hejtu. Namiesto pomoci sa štát zaoberá tým, ako znemožniť právnu tranzíciu a uráža ľudí s odlišnou sexuálnou orientáciou návrhmi zákonov o dôverníkoch či súkromných nadáciách. Aj takto reagujú na situáciu šesť mesiacov od útoku občianske združenia, iniciatívy i členovia LGBTI+ komunity.

LGBTI+ komunita: Od vraždy na Zámockej sa nič nezmenilo. Politici sa vrátili do starých koľají
TASR - Dano Veselský

Miroslav Maťavka, SIGNUM – Dúhoví kresťania

Pre veriace osoby menšinovej sexuálnej orientácie či rodovej identity bola najväčším sklamaním reakcia predstaviteľov katolíckej cirkvi. Prázdne slová o láske či proti nenávisti bez pomenovania príslušnosti obetí k LGBT+ komunite, alebo dokonca útoky voči miestu teroristického útoku boli veľmi zraňujúce. Neustále útoky verejných činiteľov odvolávajúcich sa na kresťanstvo ešte viac zhoršujú životy tejto menšiny na Slovensku. Aj aktuálne návrhy zákonov proti transrodovýcm osobám v parlamente zhoršujú životy nielen LGBT+ osobám ale aj ich rodinám či ich blízkym. V období, keď sme si nedávno pripomenuli 30 rokov sviečkovej manifestácie, je ľahostajnosť alebo až ideologická nenávisť voči LGBT+ osobám na "kresťanskom" Slovensku výzvou pre všetkých občanov tejto republiky.

Radka, preživšia teroristického útoku na Zámockej

Dnes prešlo presne pol roka od teroristického útoku na Zámockej. To, ako sa cítim, je veľmi ťažké popísať. Necítim hnev, skôr beznádej a bezmocnosť. Tesne po útoku to vyzeralo tak, že sa konečne niečo pohne a LGBTI+ ľudia budú mať možnosť žiť ako plnohodnotní občania tejto republiky. Zakazujú nám lásku a berú nám práva. Ako môžeme byť šťastní, keď sa máme skrývať? Ako je možné, že trpíme za to, ako sme sa narodili? Niektorí politici a političky namiesto podpory a sľubov, ktoré nám dali, začali robiť presný opak a snažia sa nám úplne znemožniť život. 

Navždy budem mať pred očami tie hrozné spomienky, ktoré neželám nikomu. V ten večer som iba išla von za kamarátmi, no takmer som to neprežila. Je ťažké vôbec si ten večer pripomenúť, pretože to bolí. Verila som, že sa konečne niekam posunieme ako spoločnosť, ale s politikmi to ani trochu nepohlo. Dokonca aj tí, ktorí sľubovali zmenu, sa stiahli. Opäť len útočia a tvária sa, ako keby sa streda 12. októbra 2022 nestala. Naozaj nežiadame nič navyše, len dôstojný život. Občas si kladiem otázku, ako by reagovali, ak by sa ich to bytostne dotklo a bolo by tam ich dieťa, prípadne niekto im blízky.

Rastislav Iljev, moderátor ta3

Pol roka od teroristického činu na Zámockej sa v oblasti pomoci LGBTI+ komunite na Slovensku nezmenilo absolútne nič. Igor Matovič má okrem iných nového nepriateľa, a to transrodových ľudí. Tvrdí, že kým on bude vo vláde, tak sa takýmito "sprostosťami" ani nebude zaoberať. Zrovnoprávnenie a registrované partnerstvá nazýva úchylnou propagandou na školách z Bruselu a USA. Minister spravodlivosti Karas nás má iba za dôverníkov, čo je hanebné, a Eduard Heger, ktorý od nového roka sľuboval posilniť práva LGBTI+ komunity, nepresadil nič. 

Brusel radí Slovensku, aby prijalo akčný plán na predchádzanie diskriminácie LGBTI+ ľudí. A čo na to náš parlament? Prijal proti-uznesenie k uzneseniu Európskeho parlamentu k teroristickému činu na Zámockej, lebo vraj nám takto Brusel zasahuje do suverenity. A navyše, poslanci OĽANO a Sme rodina žiadajú premiéra, aby zrušil štandardy pre transrodových ľudí, ktoré pred svojou rezignáciou schválil minister Lengvarský. 

Všetky tieto kroky politikov podnecujú k šíreniu nenávisti voči queer ľuďom. Je to veľmi nebezpečné a mali by si to konečne uvedomiť. Namiesto toho, aby sa po vražde Juraja a Matúša politici zomkli, naďalej bagatelizujú túto tému, len preto, lebo sa blížia voľby. Radšej by mohli byť ticho. A takto si tu žijeme...

Richard Dírer, moderátor ta3

Od vraždy na Zámockej síce prešlo pol roka, no pre menšiny sa nič nezmenilo. Napriek sľubom politikov, nikto z nich k zlepšeniu situácie LGBTI+ komunity ničím neprispel. Práve naopak, mám pocit, že sa všetko vrátilo do starých koľají. Mnohí politici sa vrátili k "starému" slovníku plnému útokov na LGBTI+ komunitu. Slovensko je naozaj zaseknuté v minulom storočí. A čo je najhoršie, na zmenu myslenia politikov to nevyzerá, hoci si myslím, že väčšina obyvateľov tejto krajiny by voči zlepšeniu ochrany a práv LGBTI+ komunity vôbec nič nemala.

Matia Lenická, dídžejka a producentka B-Complex

Vyjadrenie zdieľané na Instagrame: Prešlo šesť mesiacov od teroristického útoku na Tepláreň. Slovenská spoločnosť nebola schopná zmeniť NIČ a absurdné na tom je, že ešte môžeme byť “radi”, pretože parlamentom sústavne bežia návrhy, ktoré majú v úmysle LGBTI+ ľudom ublížiť. Prípadné ambície niečo zlepšiť sú väčšinou navrhované v ponižujúcom, ale najmä nedostatočnom duchu. 

Absurdné je, že legislatíva pre LGBTI+ občanov, ktorá by im pomohla žiť kvalitnejší, šťastnejší a najmä bezpečnejší život existuje. No donekonečna sa odsúva na okraj pri výhovorkách, ako na to teraz nie je čas a sú iné priority. Zatiaľ počas najvážnejších kríz, ako pandémia alebo vojna, je zjavne dosť času na presadzovanie katolícko-náboženskej šikany žien. Žiadame zmenu legislatívy na úroveň štandardnú v Európskej únii. Žiadame ju teraz, bezodkladne a nedáme s tým pokoj, kým sa situácia nezmení.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok