Sľuby politikov zatiaľ nikto nenaplnil. LGBTI+ komunita aj po pol roku od vraždy pred Teplárňou čaká na riešenia

ta3/Alžbeta Múcsková
12.4.2023 11:14

Zatiaľ čo verejnosť vyšla do ulíc a mimovládne organizácie nabádali štát ku zmenám v legislatíve, poslanci doteraz neschválili žiaden zákon, ktorý by LGBTI+ komunite pomohol. A to napriek tomu, že väčšina z nich verejne odsúdila vraždu spred šiestich mesiacov a prvé dni po nej sľubovala riešenia.

Sľuby politikov zatiaľ nikto nenaplnil. LGBTI+ komunita aj po pol roku od vraždy pred Teplárňou čaká na riešenia
ta3/Veronika Pancuraková

Pred šiestimi mesiacmi sa v Bratislave odohrala brutálna vražda dvoch členov LGBTI+ komunity. Lukáš a Matúš sedeli v stredu večer pred barom Tepláreň spolu s barmankou Radkou. Okolo 19:00 na nich začal strieľať 19-ročný útočník. Lukáš i Matúš v ten deň prišli o život a postrelená Radka skončila v nemocnici. 

Otec páchateľa v roku 2020 kandidoval za Harabinovu stranu vlasť. Práve jemu patrila pištoľ, ktorú strelec použil. Vrah celý večer publikoval fotografie a príspevky na sociálnej sieti Twitter a na fóre 4chan. Na internete pred činom zverejnil aj vyše 60-stranový manifest, v ktorom popísal svoju nenávisť k rasovým, náboženským a sexuálnym menšinám. Zdieľal i rôzne statusy, v ktorých napríklad napísal: "Necítim žiadnu ľútosť, nie je to smiešne?"

Páchateľ údajne čakal pred barom približne 40 minút a po vražde začal utekať. Počas svojho úteku naďalej zdieľal na sociálnych sieťach fotky a príspevky. Policajtom sa ho nepodarilo zadržať. Vo štvrtok ráno našiel náhodný okoloidúci strelcovo telo pri nábreží Dunaja. Z vyšetrovania neskôr vyplynulo, že obete z LGBTI+ komunity neboli jeho jediným cieľom. Napadnúť plánoval aj židovskú komunitu či premiéra Eduarda Hegera.

Pozrite si reportáž z rána po streľbe:

Iniciatíva inakosť popísala vraždu ako udalosť, ktorá nemá v dejinách slovenskej LGBTI+ komunity obdobu a hlboko ňou otriasla. Následné dni sa konali viaceré pochody a zhromaždenia (Za dúhové Slovensko, Proti násiliu, Ide nám o život,...), na ktorých vystúpili viaceré mimovládne organizácie, politici i majiteľ Teplárne Roman Samotný.

Reakcie Slovenska

Udalosť odsúdili viacerí politici a politické strany. "Ak sa potvrdia správy o tom, že išlo o útok z nenávisti voči menšinám, je to šokujúce a desivé. Je čas zahodiť všetky spory a začať budovať tolerantné Slovensko, kde svoj život môže dobre prežiť úplne každý," uviedol Michal Šipoš z OĽANO. Predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová označila konanie páchateľa za neospravedlniteľný akt zločinu z nenávisti.

"Mladí ľudia boli zavraždení len pre to, lebo žili inak, ako si niekto predstavoval. Je to neakceptovateľné a ostro to odsudzujeme. Nenávisť sa začala rôznymi vyhláseniami proti LGBTI+ komunite a skončila sa pri hrôzostrašnom čine," vyhlásil predseda strany SaS Richard Sulík. Progresívne Slovensko vyzvalo všetky politické strany, aby sa postavili proti šíreniu nenávisti voči menšinám a LGBTI+ ľuďom na Slovensku.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok