Čína musí posilniť vojenský výcvik zameraný na skutočný boj, vyhlásil prezident Si Ťin-pching

ta3 TASR
12.4.2023 14:40

Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval ozbrojené sily svojej krajiny, aby "posilnili vojenský výcvik zameraný na skutočný boj". Informuje o tom agentúra AFP odvolávajúca sa na stredajšiu správu čínskej štátnej televízie CCTV.

cina_usa_mo.jpg
TA3

Čínsky prezident sa takto vyjadril počas utorňajšej inšpekcie námorných síl. Povedal to krátko po tom, ako Peking v pondelok ukončil trojdňové rozsiahle vojenské manévre v okolí Taiwanu, v rámci ktorých nacvičoval simulácie útokov či blokádu ostrova.

Cieľom manévrov bolo zastrašiť Taiwan, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia. Situácia v oblasti je po takejto demonštrácií sily veľmi napätá. Peking cvičenia usporiadal v reakcii na minulotýždňovú návštevu taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen v Spojených štátoch.

Si Ťin-pching v utorok povedal, že čínska armáda musí "rozhodne brániť územnú zvrchovanosť a námorné záujmy Číny". Dodal, že krajina musí byť "inovatívna vo svojej koncepcii a metódach boja". Peking v ostatnom čase rozhneval aj zámer USA využívať čoraz väčší počet vojenských základní na Filipínach, vrátane jednej v blízkosti Taiwanu. Filipíny a Spojené štáty okrem toho v utorok spustili doposiaľ najväčšie spoločné vojenské cvičenia.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa zaviazal, že USA budú "stáť po boku Filipín" pri akomkoľvek zastrašovaní, vrátane toho v oblasti Juhočínskeho mora, na ktoré si robí nároky Čína, ale aj ďalšie krajiny vrátane Filipín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok