Čína nakrátko vyhlási pri Taiwane bezletovú zónu. Dôvodom majú byť vesmírne aktivity

ta3 tasr
12.4.2023 13:37

Taiwanské ministerstvo dopravy v stredu oznámilo, že Čína v nedeľu 16. apríla nakrátko zavedie bezletovú zónu severne od Taiwanu. Dôvodom majú byť bližšie nešpecifikované "vesmírne aktivity". Informuje agentúra AFP.

Čína nakrátko vyhlási pri Taiwane bezletovú zónu. Dôvodom majú byť vesmírne aktivity
TASR/Jaroslav Novák

Oznámenie o bezletovej zóne prišlo krátko po tom, čo Peking ukončil trojdňové rozsiahle vojenské cvičenia v okolí Taiwanu, v rámci ktorých si nacvičoval simulácie útokov či blokádu ostrova. Jej vyhlásenie však s cvičeniami pravdepodobne nijakým spôsobom nesúvisí.

Obmedzenia budú 16. apríla v platnosti len 27 minút od 09.30 h do 09.57 h miestneho času. Taiwanský rezort dopravy spresnil, že Čína pôvodne chcela bezletovú zónu vyhlásiť na tri dni od 16. do 18. apríla, no po námietkach zo strany Tchaj-peja sa rozhodla toto obdobie skrátiť.      

Taiwanská strana totiž namietala, že "tento absurdný krok vytvorí veľké a nepotrebné riziká pre lety v regióne a poškodí práva a záujmy medzinárodnej leteckej dopravy". Aj hovorca japonskej vlády Hirokazu Macuno potvrdil, že Tokio dostalo od Číny oznámenie o bezletovej zóne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok