Na Kryme z bezpečnostných dôvodov zrušili pochody a vojenské prehliadky pri príležitosti osláv 1. a 9. mája

ta3 TASR
12.4.2023 11:13

Úrady na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym zrušili v stredu plánované pochody a vojenské prehliadky pri príležitosti osláv 1. mája a Dňa víťazstva 9. mája s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované bezpečnostné dôvody. Informuje o tom stanica CNN.

Rusko: V Moskve sa konala skúška vojenskej prehliadky pred Dňom víťazstva
TASR/AP

Oba dátumy sú v Rusku štátnym sviatkom: 1. mája sa oslavuje tzv. Deň jari a práce a 9. mája sovietske víťazstvo nad nacistickým Nemeckom. Ukrajinský Krymský polostrov v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko.

"Úrady Krymskej republiky a mesta-hrdinu Sevastopola dospeli k spoločnému rozhodnutiu neuskutočniť slávnostné manifestácie na 1. mája a pochody 'Nesmrteľného pluku' a vojenskú prehliadku 9. mája. Toto rozhodnutie bolo prijaté z bezpečnostných dôvodov," napísal na platforme Telegram šéf ruskej okupačnej správy Krymu Sergej Aksionov.

Ako dodal, "napriek zrušeniu slávnostných podujatí nezostanú naši (vojenskí) veteráni bez pozornosti", keďže ich predstavitelia miestnych úradov budú na Deň víťazstva osobne navštevovať. Rusko vynakladá veľké úsilie na opevnenie Krymského polostrova, hoci perspektíva prípadne ukrajinskej ofenzívy na Krym sa v súčasnosti javí prinajlepšom ako vzdialená, píše CNN.      

Ukrajinská armáda medzitým podniká útoky na ciele na Kryme, ktoré sa zameriavajú na ruskú Čiernomorskú flotilu a na dôležité ruské zásobovacie trasy. O ukrajinských útokoch na Kryme sa objavuje len málo detailov, konštatuje CNN. Len príležitostne sa z nich objavia videá na sociálnych sieťach, zatiaľ čo oficiálni ukrajinskí činitelia sa k akciám na Kryme vyjadrujú len výnimočne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok