Ukrajina pátra po manželke Putinovho kmotra. Medvedčukova žena je podozrivá z financovania trestných činov

ta3 TASR
12.4.2023 10:14

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zaradila manželku proruského ukrajinského politika Viktora Medvedčuka na zoznam hľadaných osôb.

Ukrajina pátra po manželke Putinovho kmotra. Medvedčukova žena je podozrivá z financovania trestných činov
Twitter/BPT

Ako spresnila britská stanica BBC, správa SBU pre Ivanofrankivskú oblasť pátra po bývalej televíznej moderátorke Oxane Marčenkovej pre podozrenie z "financovania činov spáchaných s cieľom násilne zmeniť alebo zvrhnúť ústavný poriadok alebo zmocniť sa štátnej moci, zmeniť hranice časti územia alebo štátnej hranice Ukrajiny".

Oznámenie o vyhlásení pátrania po Marčenkovej bolo zverejnené na webovej stránke ukrajinského ministerstva vnútra, informuje TASR. SBU pred týždňom (5. apríla) známila aj zhabanie dvoch pozemkov s nehnuteľnosťami, ktoré patrili Marčenkovej. Pozemky sa podľa SBU nachádzali v turisticky vyhľadávaných oblastiach Ľvovskej oblasti a Marčenková ich podľa SBU získala nelegálne.

Podľa ukrajinských médií Oxana Marčenková opustila územie Ukrajiny krátko pred začiatkom ruskej invázie. V apríli roku 2022 sa obrátila na ruského prezidenta Vladimira Putina so žiadosťou, aby sa angažoval pri výmene jej manžela, zadržaného pri pokuse o útek z Ukrajiny.

Bývalý mediálny magnát a politik Viktor Medvedčuk je na Ukrajine známy ako Putinov kmotor, keďže šéf Kremľa je krstným otcom jednej z jeho dcér. Medvedčuk sa po vypuknutí vojny na Ukrajine skryl, neskôr ho zadržali ukrajinské úrady. Na slobodu sa dostal v rámci výmeny za ukrajinských vojakov, ktorých zajalo Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok