FOTO: Nepotopiteľná loď je na dne oceánu už 111 rokov. Čo sa stalo a kde leží vrak Titanicu?

ta3/Soňa Búranová
15.4.2023 00:00

Pred 111 rokmi vyplával zo Southamptonu v Anglicku najslávnejší zaoceánsky parník histórie - Titanic. Smeroval do New Yorku, kam však nikdy nedorazil. Na svojej prvej a zároveň poslednej ceste narazil v Atlantickom oceáne do ľadovca a za necelé tri hodiny klesol na morské dno.

FOTO: Nepotopiteľná loď je na dne oceánu už 111 rokov. Čo sa stalo a kde leží vrak Titanicu?
Profimedia

Prečo nepriplávali na pomoc iné lode?

Titanic vyslal tiesňové signály 15. apríla okolo 0.30 h, ale všetky lode, ktoré signál prijali, boli príliš ďaleko na to, aby mohli pomôcť. Neskôr sa zistilo, že Leyland Californian, ktorá predtým varovala Titanic pred ľadovcom, bola v tom v čase vzdialená menej ako 32 kilometrov, uvádza The Portsmouth News. Volanie o pomoc však neprijala, pretože rádiový operátor bol mimo služby.

Najbližšia loď, ktorá odpovedala na volanie o pomoc, bola Carpathia. Bola však vzdialená štyri hodiny, takže sa včas nepodarilo zachrániť všetkých cestujúcich.

Koľko ľudí prežilo?

Keď loď začala naberať vodu, kapitán nariadil spustiť všetkých 20 záchranných člnov, pričom prvé miesta zaujali ženy a deti. Zmestilo by sa do nich celkovo 1178 pasažierov, no nie všetci na palube. Niektoré člny odplávali poloplné. Do prvého nastúpilo len 28 ľudí, v skutočnosti mal kapacitu pre 65. Nedostatočné naplnenie člnov spôsobila panika.  

Zvyšní členovia posádky a pasažieri skončili vo vode s teplotou -2 stupne. Vystavenie mrazivej vode spôsobilo, že veľa ľudí zomrelo buď na zástavu srdca, alebo na to, že ich organizmus nezvládol podchladenie. Predpokladá sa, že kapitán sa pri potopení lode utopil. 

Prvý záchranný tím lode Carpathia vyzdvihol pasažierov na záchranných člnoch 15. apríla o 4.10 h nad ránom. The Portsmouth News píše, že na palube lode zomrelo 1523 ľudí, čo zahŕňa 815 cestujúcich a 688 členov posádky. Zachrániť sa podarilo 706 pasažierov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok