FOTO: Nepotopiteľná loď je na dne oceánu už 111 rokov. Čo sa stalo a kde leží vrak Titanicu?

ta3/Soňa Búranová
15.4.2023 00:00

Pred 111 rokmi vyplával zo Southamptonu v Anglicku najslávnejší zaoceánsky parník histórie - Titanic. Smeroval do New Yorku, kam však nikdy nedorazil. Na svojej prvej a zároveň poslednej ceste narazil v Atlantickom oceáne do ľadovca a za necelé tri hodiny klesol na morské dno.

FOTO: Nepotopiteľná loď je na dne oceánu už 111 rokov. Čo sa stalo a kde leží vrak Titanicu?
Profimedia

Potopenie Titanicu je jednou z najväčších tragédií v histórii. Tento rok uplynie 111 rokov od jeho potopenia na severe Atlantického oceánu. Luxusný britský parník bol však v tom čase považovaný za nepotopiteľný.

História vzniku Titanicu

Stavba lode sa začala v roku 1910 v Belfaste v Severnom Írsku a bola dokončená týždeň predtým, ako mala vyplávať. Luxusné plavidlo malo prvotriedne ubytovanie vrátane bazéna, telocvične, holičstva a squashových kurtov. Kabíny tretej triedy boli tiež navrhnuté tak, aby mali v porovnaní s ostatnými časťami lode vyšší štandard, informuje britský web The Portsmouth News.

Titanic bol postavený tak, aby previezol 735 pasažierov v prvej triede, 674 v druhej, 1026 v tretej a 885 členov posádky. Jeho kapitánom bol britský námorný dôstojník Edward J. Smith, ktorý slúžil ako veliteľ mnohých plavidiel White Star Line.

Čo sa stalo?

Titanic sa na svoju prvú plavbu vydal 10. apríla 1912 zo Southamptonu v britskom Hampshire. Mal absolvovať transatlantickú cestu do New Yorku v Spojených štátoch amerických. Na palube bolo okolo 2200 pasažierov a cesta do Veľkého jablka viedla cez Cherbourg vo Francúzsku a Queenstown v Írsku. Na spiatočnej ceste by sa loď plavila z New Yorku do Plymouthu, Cherbourgu a zakotvila by v Southamptone.

Po štyroch pokojných dňoch na mori sa Titanic začal približovať k oblasti, o ktorej je známe, že sa tam nachádzajú ľadovce. Plavidlo dostalo niekoľko varovaní o ľadovcoch od iných lodí vrátane Mesaba Atlantic Line v nedeľu 14. apríla okolo 21.40 h. Ďalšie varovanie prišlo z neďalekej lode Leyland Californian. Titanic však pokračoval v ceste do New Yorku.

Okolo 23.40 h pozorovateľ zahliadol ľadovec a v reakcii na to boli motory uvedené do spätného chodu. Loď sa tak mala vyhnúť priamej kolízii. Titanic sa však jednou stranou zachytil o časť ľadovca. Pozorovatelia si mysleli, že sa len o vlások vyhli katastrofe, ale špicatá časť ľadovca, ktorá bola skrytá vo vode, spôsobila roztrhnutie piatich komôr Titanicu, ktoré sa považovali za vodotesné.

Osud lode bol spečatený, keď sa päť komôr naplnilo vodou. Maximálne by mohli byť zatopené štyri, aby sa mohla plaviť ďalej. V priebehu niekoľkých minút po náraze začala loď naberať tisíce ton morskej vody cez diery v jej boku, píše BBC. Predná časť lode sa začala potápať ako prvá, čo spôsobilo, že voda sa prelievala a postupne zaplavovala všetky prázdne miesta v lodi. Paluba sa dostala pod vodu asi dve a pol hodiny po náraze.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok