Prezidentka sa nestotožňuje s názorom NBÚ. Mikulca neplánuje odvolať

ta3 tasr
11.4.2023 17:53

Prezidentka Zuzana Čaputová po oboznámení sa s výsledkom kontroly NBÚ nevidí dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti voči ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. Stále ale neodpovedala na otázku, či to tým pádom znamená, že úradnícku vládu nevymenuje. Podľa opozičného Hlasu by úradnícka vláda mohla pomôcť upokojiť situáciu na Slovensku.

"Prezidentka sa s prezentovanou interpretáciou NBÚ nestotožňuje, a preto ani nevidí dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti voči ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi," potvrdil. Ministri, predseda vlády, predseda parlamentu či hlava štátu a ďalšie oprávnené osoby sa podľa prezidentky môžu oboznamovať s utajovanými skutočnosťami EÚ a NATO v rozsahu nevyhnutnom na výkon svojich právomocí.

Doplnil, že už z titulu svojej funkcie majú tieto osoby v zmysle zákona osobitné postavenie. "Vykonanie bezpečnostnej previerky na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami nepotrebujú," uviedol. "Nesprávny až absurdný výklad" zákona NBÚ by podľa prezidentky mohol viesť k tomu, že v budúcnosti by novoustanovený minister musel najprv čakať na previerku stupňa prísne tajné, ktorá spravidla trvá niekoľko mesiacov a až potom by sa mohol plnohodnotne zúčastňovať na zasadnutiach Severoatlantickej rady, Rady EÚ alebo sa oboznamovať s príslušnými písomnosťami.

"Takýto výklad pravidiel by mohol paralyzovať výkon právomocí jednotlivých členov vlády alebo iných osôb s osobitným postavením," zdôraznil Strižinec. Hlava štátu upozornila, že právna úprava v tejto oblasti je aj po 22 rokoch existencie NBÚ a po 19 rokoch členstva Slovenska v EÚ a NATO mimoriadne nedostatočná. Očakáva preto, že NBÚ ako gestor legislatívy na úseku ochrany utajovaných skutočností bude iniciovať jej spresnenie.

Mikulec mal porušiť zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. Riaditeľ NBÚ Roman Konečný tvrdí, že ministrovi chýbal na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia certifikát. Jeho potrebu určuje slovenská legislatíva. Mikulec je presvedčený, že neporušil zákon. Zároveň však potvrdil, že už požiadal NBÚ o certifikát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok