Aké šance má Referendum23? Témy možno strany použijú v politickom súboji, myslí si Hřích

ta3
11.4.2023 16:36

Na vypísanie referenda je potrebných 350-tisíc podpisov. Hoci ich nemusí byť ťažké zozbierať, výsledok referenda je otázny. V doterajšej histórii malo Slovensko 9 všeľudových hlasovaní, no iba jedno bolo úspešné: o vstupe Slovenska do EÚ. Aké šance má Referendum23? Viac povedal majiteľ výskumnej agentúry AKO Václav Hřích.

vaclav_hrich.jpg
TA3

Občianski aktivisti rozbehli akciu Referendum23 s tým, že chcú pomôcť politikom vyriešiť kontroverzné otázky, ktorými sa podľa nich zakrývajú vždy, keď nevedia riešiť skutočné problémy občanov. Trafili sa organizátori do nálad spoločnosti?

Myslím si, že sa trafili najmä do nálad politikov. Naozaj je pravda, že posledné roky a posledného pol roka veľmi intenzívne veľkú časť politického diskurzu okupujú práve, nazvime to, hodnotové otázky, o ktoré sa vedie súboj v parlamente. 

Dokonca vidíme, že si niektorí politici rátajú akési skóre, koľkokrát zvíťazili a koľkokrát nie. Sú to skôr témy, ktoré medzi ľudí prinášajú politici. Nezdá sa mi, že by tieto témy prichádzali priamo od ľudí alebo od spoločnosti. Ale, samozrejme, keďže ich riešia politici, ľudia o nich diskutujú veľmi emotívne, vidíme to napríklad na sociálnych sieťach. 

Organizátori referenda predstavili 7 otázok, sú medzi nimi menštruačná chudoba, registrované partnerstvá pre všetkých, riadená eutanázia, potraty či voľby cez internet. Pomerne široké spektrum. Za dôležité však považujú, aby ľudia prišli, veď môžu hlasovať aj proti, keďže veľa otázok je kontroverzných. Mohol by práve tento fakt zvýšiť účasť, resp. zabezpečiť, aby ľudia prišli hlasovať?

V prípade, že si ľudia uvedomia, že nesúhlasia so všetkými položenými otázkami, ale stačí s niektorými, tak by si tam mohla nájsť nejakú svoju obľúbenú tému väčšina populácie. Ľudia môžu chcieť súhlasiť, ale aj nesúhlasiť s položenými otázkami. Ako keby mali mať motív zúčastniť sa odporcovia aj podporovatelia riešení, ktoré táto akcia ponúka. Veľmi bude záležať na tom, ako na to zareaguje spoločnosť, ale aj ako sa k tomu postavia politické strany.

Iniciátori referenda vyzvali politické strany, aby im pomohli. So zberom podpisov, ale aj s účasťou. Máme pred voľbami, nájde sa niekto, kto im pomôže? A z ktorej strany politického spektra môže prísť podpora?

Otázky sú čiastočne formované na vyjadrenie súhlasu s jednotlivými témami. Principiálne by skôr mali túto akciu podporiť strany, ktoré zmýšľajú liberálnejšie, ale, samozrejme, možno sa toho chopia práve aj odporcovia týchto myšlienok. Budú preto vyzývať svojich voličov, aby referendum podporili práve z dôvodu, že to pre nich možno bude šanca, ako keby virtuálne tieto témy navždy vyriešiť alebo skôr na pár rokov zvíťaziť. 

Ak sa toho chopia len niektoré strany, môže sa stať, že téma dostane politickú nálepku a použije sa v politickom súboji. Mnohokrát sa predpokladalo, že jednou z tém volebnej kampane, ktorá už na Slovensku niekoľko dní beží celkom intenzívne, a bude bezať ešte viac, budú práve hodnotové otázky. Debata o týchto témach tu tak či tak bude a uvidíme, ako sa strany postavia práve k tomu, že jedna z možností bude vyriešiť ich referendom.

Vyjadrenia Václava Hřícha si môžete vypočuť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok