Tak takto?!: Referendum23 sa zaoberá dôležitými otázkami. V iniciatíve očakávajú od prezidentky podporu

ta3/Patrik Mindžák
11.4.2023 14:25

Sedem otázok, ktoré majú pomôcť zmeniť Slovensko. Sedem sporných otázok, ktoré majú byť raz a navždy vyriešené. Vyriešiť by to malo referendum, ktoré organizuje občianska iniciatíva Referendum23. V relácii Tak takto?! o tom porozprávala jedna z iniciátoriek Monika Weissová.

ta3_152.jpg
TA3

"Cieľom referenda je, aby tí, ktorí sa dostanú k moci, mohli posúvať krajinu vpred a nie prešľapovať na jednom mieste. Preto sme do referendových otázok dali také, ktoré sa sporadicky alebo cyklicky objavujú v parlamente," vysvetlila Weissová s tým, že otázka o umelom prerušení tehotenstva sa objavuje na rokovaniach najčastejšie, preto to v iniciatíve uznali ako číslo jedna.

Voliť prostredníctvom internetu nie je úplne bezpečné. Avšak v občianskej iniciatíve Referendum23 veria, že ich odborníci dokážu všetko zabezpečiť tak, aby nedošlo k manipulácii volieb alebo k zneužitiu osobných údajov. O tejto možnosti hovorila Weissová ako o "lepšej voľbe" v porovnaní s Matovičovou päťstovkou. Tiež sa môže zapojiť viac voličov.

Pri registrovaných partnerstvách nejde len o homosexuálne páry, ale aj o heterosexuálne. "Snažíme sa o to, aby sa uľahčilo spolužitie v partnerskom zväzku."

Od politických strán nemajú v iniciatíve očakávania. "Veríme však, že nám budú nápomocní v zbere podpisov." Keďže politickým subjektom ide o občanov, mali by to najmä v predvolebnom období ukázať, aj napríklad prostredníctvom tohto referenda. Predpokladajú, že by ich mohla podporiť aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Celú reláciu Tak takto?! s Monikou Weissovou si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok