Sľuby politikov zatiaľ nikto nenaplnil. LGBTI+ komunita aj po pol roku od vraždy pred Teplárňou čaká na riešenia

ta3/Alžbeta Múcsková
12.4.2023 11:14

Zatiaľ čo verejnosť vyšla do ulíc a mimovládne organizácie nabádali štát ku zmenám v legislatíve, poslanci doteraz neschválili žiaden zákon, ktorý by LGBTI+ komunite pomohol. A to napriek tomu, že väčšina z nich verejne odsúdila vraždu spred šiestich mesiacov a prvé dni po nej sľubovala riešenia.

Sľuby politikov zatiaľ nikto nenaplnil. LGBTI+ komunita aj po pol roku od vraždy pred Teplárňou čaká na riešenia
ta3/Veronika Pancuraková

Tragédiu odsúdilo aj mimoparlamentné KDH. "Žiadny prejav nenávisti či podnecovanie k nej voči akejkoľvek skupine či menšine nemá miesto v slobodnej demokratickej spoločnosti. Takýto skutok sa nedá nijako ospravedlniť," uviedlo a vyjadrilo sústrasť rodinám obetí. Konrád Rigó z mimoparlamentnej Aliancie povedal, že si myslí, že vraždy nemožno oddeliť od čoraz ostrejšieho verejného diskurzu a od otvoreného či skrytého politického podnecovania proti gejom, Židom a Rómom.

K odsúdeniu násilného činu sa pridali slovenské ministerstvá aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Prepáčte. Mrzí ma, že naša spoločnosť nedokázala ochrániť vašich blízkych. Prepáčte, že niektorí z vás sa na Slovensku nemôžete cítiť bezpečne," uviedla na jednom zo zhromaždení s tým, že aj LGBTI+ komunita je súčasťou spoločnosti. Verejne činné osoby vyzvala, aby svojimi výrokmi nepodnecovali neznášanlivosť. Upozornila, že nenávisť k menšine, dlhodobo živená i hlúpymi a nezodpovednými výrokmi politikov, stála nevinné ľudské životy.

Nenávistné prejavy politikov

Napriek tomu sa však politici začali časom opäť o komunite vyjadrovať negatívne, najmä na tlačových besedách či na sociálnych sieťach. Igor Matovič na sociálnej sieti Facebook zverejnil status, v ktorom odkázal ľuďom, aby sa za seba nehanbili. Zároveň napísal vyhlásenie, že je heterosexuál. "Som muž a cítim sa ako muž. Pred 23 rokmi som sľúbil Pavlínke pred oltárom vernosť a zatiaľ svoj sľub plním a neplánujem do smrti prestať," doplnil. Príspevok napísal iba tri dni po tragickej udalosti.

Dva mesiace po vražde sa opäť vyjadril na adresu komunity v komentári pod príspevkom satirickej stránky Zomri. V ňom napísal: "Chorá doba. Choré vraj zdravé je a zdravé choré. A keď choré chorým nazveš, chorý si ty a nie chorý. Choré." Následne predstavil aj svojich päť princípov:

  1. 73 pohlaví? Choré
  2. 12 r dievčatá prerábať na chlapcov? Choré
  3. Tretie WC? Choré
  4. Prerobení muži v ženských športoch? Choré
  5. Zakazovať to chorým nazvať? Choré

Výročná správa o stave ľudských práv nadácie Amnesty International Slovensko ukázala, že za minulý rok vzrástli nenávistné komentáre zo strany politikov voči LGBTI+ komunite aj novinárom. Šéf nadácie Rado Sloboda poukázal na to, že od tragédie na Zámockej štát neschválil žiadne opatrenia či zákony, ktoré by členom komunity garantovali dodržiavanie ľudských práv.

"Nenávistný teroristický čin na dvoch mladých ľudí z queer komunity otriasol Slovenskom a mne je ľúto, že namiesto adekvátnej odpovede, ktorou malo byť zvýšenie bezpečnosti, povzbudenie k tolerancii a posilnenie práv sexuálnych menšín, sa mnohí politici vezú na vlne homofóbie a šikany týchto ľudí," uviedla pre ta3 Vladimíra Marcinková z SaS.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok