Spojené štáty zvažujú opatrenia proti maďarskej vláde, Budapešť sa obáva sankcií

TA3 TASR
11.4.2023 12:03

Vláda Spojených štátov plánuje zaviesť opatrenia proti maďarskej vláde, zvažuje napríklad uvalenie sankcií na vplyvné maďarské osoby. S odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje to uviedol v utorok server 444.hu.

Budapešť ilu Maďarsko 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Podľa servera môže ísť o čosi podobné ako v roku 2014, keď šiestim maďarským občanom zakázali vstup do USA pre obvinenia z korupcie. Veľvyslanec Spojených štátov v Budapešti David Pressman zvolal na stredu tlačovú konferenciu a sankcie by mohol predstaviť práve tam, píše 444.hu. Americké veľvyslanectvo tému tlačovej konferencie konkrétne neuviedlo.

Vzťahy medzi maďarskou a americkou vládou sú podľa servera veľmi napäté. Premiér Viktor Orbán si napríklad robil posmešky z mien amerických diplomatov a opakovane tvrdil, že USA chcú nanútiť Maďarsku vstup do vojny proti Rusku. Pressman zas často kritizuje Orbánovu vládu v súvislosti s postojom k vojne na Ukrajine. Tvrdí, že šíri ruskú propagandu.

K zmierneniu napätia neprispel ani odkaz americkému exprezidentovi Donaldovi Trumpovi pred jeho obžalovaním 3. apríla. Orbán na Twitteri napísal: "Bojujte ďalej, pán prezident! Sme s Vami"

Maďarský ministerský predseda 2. marca pre švajčiarsky týždenník Die Weltwoche vyhlásil, že ak by bol v Spojených štátoch prezidentom Trump, vojna na Ukrajine by vôbec nevypukla; a ak by ho Američania v roku 2020 znovuzvolili za prezidenta, tak by za niekoľko týždňov zrejme dosiahol mier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok