Šéf maďarskej diplomacie nečakane navštívil Moskvu. Dohodol predĺženie zmluvy o dodávkach plynu

ta3 čtk
11.4.2023 11:59

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó v utorok v Moskve dohodol predĺženie zmluvy o nákupe väčšieho množstva ruského plynu, než stanovuje dlhodobý kontrakt. Szijjártó to podľa agentúry TASS povedal po svojom rokovaní s ruským vicepremiérom Alexandrom Novakom.

Šéf maďarskej diplomacie nečakane navštívil Moskvu. Dohodol predĺženie zmluvy o dodávkach plynu
TASR/AP

Šéf maďarskej diplomacie okrem toho hovoril s riaditeľom štátnej energetickej korporácie Rosatom Alexejom Lichačovom o rozšírení maďarskej jadrovej elektrárne Paks. Cesty predstaviteľov členských krajín Európskej únie do Ruska sú vzhľadom na ruskú agresiu na Ukrajine neobvyklé, podotkla agentúra AP.

Vláda maďarského konzervatívneho premiéra Viktora Orbána sa aj v čase, keď iné krajiny kvôli vojne na Ukrajine prestávajú ruské energetické suroviny nakupovať, snaží dodávky ruského plynu a ropy udržať. Szijjártó podľa agentúry RIA Novosti povedal, že Maďarsko viac ako 80 percent plynu dováža z Ruska.

Nepretržité a plynulé dodávky ruského plynu do Maďarska tak majú "fundamentálny význam", povedal po rozhovoroch s ruským vicepremiérom Szijjártó. Predtým na Facebooku uviedol, že spolupráca s Ruskom je pre energetickú bezpečnosť Maďarska nevyhnutná. "To nie je otázka politického vkusu, ale fyziky," napísal minister. Vyhlásil tiež, že Európa podľa jeho názoru prečkala uplynulú zimu z veľkej časti bez ruských energetických surovín vďaka teplému počasiu.

Maďarsko uzavrelo v roku 2021 s ruskou plynárenskou spoločnosťou Gazprom dlhodobú zmluvu o dodávkach plynu. Vlani sa s ňou navyše dohodlo na dodávkach nad rámec už uzavretej zmluvy a teraz ruský plynárenský gigant súhlasil s predĺžením dodatočných dodávok, pokiaľ bude Maďarsko potrebovať ďalší plyn.

Po utorkových rokovaniach v Moskve Szijjártó uviedol, že Maďarsko bude mať pri plyne možnosť platieb s odloženou splatnosťou, ak sa jeho ceny na trhoch v Európe prehupnú cez 150 eur za megawatthodinu. "Ceny energií sú dnes vďakabohu oveľa nižšie, ale minulý rok nám ukázal, že musíme byť pripravení na extrémne situácie," citovala ho agentúra TASS. Maďarský minister zahraničia tiež oznámil, že za tranzit ruskej ropy, ktorá sa prepravuje ropovodom Družba cez ukrajinské územie, bude maďarská spoločnosť MOL platiť priamo Ukrajine.

Szijjártó okrem toho so šéfom Rosatomu Lichačovom dojednal dodatok k zmluvám o konštrukcii a financovaní rozšírenia jadrovej elektrárne Paks, uviedol na Twitteri hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács s tým, že dodatky musí ešte schváliť Európska komisia. Podľa Kovácsa je rozšírenie elektrárne Paks o dva nové reaktory nevyhnutné na udržanie rozumných cien elektrickej energie. Ich stavbu zverila Budapešť ruskému Rosatomu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok