Desiatky tisíc lekárov v Anglicku vstúpili do štrajku, zasiahne polovicu naplánovaných ošetrení

TA3 ČTK
11.4.2023 11:21

Desiatky tisíc mladých lekárov v utorok v Anglicku vstúpili do štvordňového štrajku, ktorý podľa zahraničných tlačových agentúr pravdepodobne bezprecedentným spôsobom naruší zdravotnícke služby.

Desiatky tisíc lekárov v Anglicku vstúpili do štrajku, zasiahne polovicu naplánovaných ošetrení
TASR/AP

Historický štrajk lekárov pred atestáciou môže podľa serveru BBC viesť k zrušeniu viac ako štvrť milióna lekárskych prehliadok a operácií. Niektoré nemocnice uviedli, že zasiahne až polovicu naplánovaných ošetrení.

Lekársky odborový zväz BMA požaduje po britskej vláde zvýšenie miezd o 35 percent, od ministra zdravotníctva Stevea Barclayho ale zatiaľ "neobdržali vôbec žiadnu ponuku". Barclay podľa BBC uviedol, že vystavovanie pacientov riziku ho "extrémne sklamalo" a lekárov obvinil, že svoj protest naplánovali v rušnom období po veľkonočných sviatkoch.

BMA uvádza, že plánuje nasadiť lekárov do prevádzky v prípade, že bude hroziť bezprostredné ohrozenie ľudských životov. Lekári ale tvrdia, že štrajkujú nielen kvôli zvýšeniu platov, ale aj kvôli bezpečnosti pacientov - nízke platy podľa nich vedú k zníženiu kvality zdravotníctva a k nedostatku zamestnancov.

Lekári pred atestáciou, ktorí ešte nemôžu pracovať samostatne, ale často majú za sebou dlhé roky praxe a skúseností, tvoria takmer polovicu britskej lekárskej pracovnej sily, uvádza agentúra Reuters. Do štrajku vstupujú v čase, keď britský štátny zdravotnícky systém (NHS) zažíva jednu z najvážnejších kríz vo svojej 75-ročnej histórii. Na nemocničnú starostlivosť čaká približne sedem miliónov pacientov, čo vážne dopadá najmä na oblasti ako je liečba kardiovaskulárnych ochorení.

V utorok zahájený štrajk je ďalší z radu štrajkov pracovníkov vo verejnom sektore. Od začiatku roka za vyššie platy štrajkovali okrem doktorov aj zdravotné sestry a ošetrovatelia či pracovníci záchranných zložiek, ale aj zamestnanci železníc či učiteľov. Všetci požadujú zvýšenie platov tvárou v tvár prudko rastúcej inflácii, ktorá vo februári predstavovala 10,4 percenta. Odbory tvrdia, že sa mzdy najmä vo verejnom sektore za posledných desať rokov reálne znížili o desiatky percent. Spory v niektorých odvetviach sa v posledných týždňoch podarilo vládnemu kabinetu urovnať.

"Toto ďalšie kolo štrajkov nebývalo naruší zdravotnícku prevádzku. Veľmi nás znepokojuje možný závažný dopad (štrajkov) na pacientov a služby po celej krajine," uviedol k štrajku lekárov pred atestáciou Stephen Powis z NHS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok