Rakúsko naďalej obmedzuje migráciu, predĺži kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom

TA3 ČTK
11.4.2023 09:05

Rakúsko predĺži kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom o ďalších šesť mesiacov. Podľa agentúry APA to v utorok uviedol rakúsky minister vnútra Gerhard Karner, podľa ktorého je tento krok nutný v záujme obmedzenia migrácie. Kontroly mali pôvodne skončiť 11. mája.

"V týchto dňoch budeme informovať (Európsku) komisiu, že budeme musieť tieto hraničné kontroly predĺžiť, pretože je nutné naďalej dôsledne šliapať na azylovú brzdu a zabrániť zneužívaniu azylu," povedal Karner stanici Ö1. Súčasný pokles počtu žiadostí o azyl v Rakúsku pripísal minister práve hraničným kontrolám.

Pokračovanie kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru je podľa neho nutné kvôli boju proti nelegálnej migrácii. V predchádzajúcom roku čelilo Rakúsko "neuveriteľne silnému migračnému tlaku", povedal minister.

Súčasný pokles počtu žiadostí o azyl v Rakúsku pripísal okrem iného práve hraničným kontrolám. Vo februári tohto roku bolo podaných 2600 žiadostí o azyl, zatiaľ čo ešte v novembri 2022 to bolo 12-tisíc, pripomenul Karner.

Rakúsko vo februári zrušilo hraničné kontroly so Slovenskom, ktoré zaviedlo kvôli nárastu nelegálnej migrácie na konci vlaňajšieho septembra. V tom istom čase zrušilo kontroly na slovenskej hranici aj Česko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok