Egypt plánoval Rusku tajne dodať tisíce rakiet, vyplýva z uniknutého dokumentu

ta3 ČTK
11.4.2023 09:40

Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí, ktorý je jedným z najbližších spojencov USA a významným príjemcom americkej vojenskej a ekonomickej pomoci, nedávno nariadil vyrobiť 40-tisíc rakiet, ktoré mali byť tajne exportované do Ruska, a to napriek vojne na Ukrajine.

Sísí Abdal Fattáh 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

S odvolaním sa na uniknutý americký spravodajský dokument o tom napísal denník The Washington Post. Časť prísne tajného dokumentu zo 17. februára zhŕňa údajné rozhovory medzi Sisím a vrchnými egyptskými vojenskými predstaviteľmi a spomína aj plány na dodávky delostreleckej munície a strelného prachu Rusku. Sísí podľa dokumentu dal úradníkom pokyn, aby výrobu a dodávku rakiet do Ruska utajili, "aby sa vyhli problémom so Západom".

Denník The Washington Post získal dokument zo zložky snímok utajovaných dokumentov, ktoré boli vo februári a marci zverejnené na diskusnej platforme Discord, obľúbenej medzi hráčmi počítačových hier. Nemenovaný americký vládny úradník WP povedal, že podľa informácií Washingtonu Egypt plán ešte neuskutočnil. "Nie sme si vedomí, že by sa tento plán realizoval," uviedol.

V odpovedi na otázky týkajúce sa dokumentu a autentickosť popísaných rozhovorov hovorca egyptského ministerstva zahraničia uviedol, že "egyptský postoj je od začiatku založený na neangažovanosti v tejto kríze a na záväzku udržiavať rovnaký odstup k obom stranám". "Naďalej vyzývame obe strany, aby ukončili nepriateľské akcie a dosiahli politické riešenie prostredníctvom rokovaní," dodal k vojne na Ukrajine.

Ruská invázia na Ukrajinu výrazne ochromila prístup Egypta k ukrajinskej pšenici, na ktorú sa severoafrická krajina spoliehala v 80 percentom svojho dovozu, píše denník The Times of Israel. Káhira sa následne obrátila na Moskvu so žiadosťou o pomoc, čo možno naznačuje posilnenie vzťahov medzi oboma krajinami v čase, keď Rusko čelí čoraz väčšej izolácii zo strany Západu. Pentagón v pondelok uviedol, že únik vysoko citlivých amerických dokumentov, z ktorých sa mnohé týkajú konfliktu na Ukrajine, predstavuje "veľmi vážne" riziko pre národnú bezpečnosť USA. Americké ministerstvo spravodlivosti okolností úniku vyšetruje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok