Značná časť uniknutých amerických spravodajských dokumentov nie je pravá, uviedol Soul

TA3 TASR
11.4.2023 08:50

Južná Kórea v utorok vyhlásila, že "značná časť" uniknutých spravodajských dokumentov Spojených štátov, ktoré okrem iného naznačujú obavy Soulu ohľadom dodávok zbraní Ukrajine, je nepravých. Informovala agentúra AFP.

Značná časť uniknutých amerických spravodajských dokumentov nie je pravá, uviedol Soul
Twitter/Sustellers

Únik citlivých amerických dokumentov, z ktorých mnohé súvisia s vojnu na Ukrajine, predstavuje podľa Pentagónu "veľmi vážne" riziko pre národnú bezpečnosť USA. Tieto dokumenty šíriace sa na internete, ktorých únik vyšetruje ministerstvo spravodlivosti USA, zjavne obsahujú aj informácie o špionážnych aktivitách Washingtonu voči blízkym spojencom, akými sú Južná Kórea a Izrael.

Niektoré dokumenty podľa AFP hovoria o znepokojení juhokórejských bezpečnostných predstaviteľov ohľadom toho, že by zbrane a munícia vyrobené v Južnej Kórei mohli skončiť na Ukrajine. Tento krok by bol porušením politiky Soulu, ktorý nepredáva zbrane krajinám v aktívnom vojnovom konflikte. Južná Kórea preto poskytuje Ukrajine len humanitárnu pomoc.

Juhokórejský minister obrany I Čong-sup sa so svojím americkým rezortným partnerom Lloydom Austinom v utorkovom telefonáte zhodol, že "značná časť týchto dokumentov je vyfabrikovaná," uviedol vo vyhlásení prezidentský úrad v Soule.

Pentagón poznamenal, že pracuje na overení toho, či sú tieto dokumenty pravé. Minimálne jeden z nich sa javí byť pozmenený. Podľa viacerých predstaviteľov USA sú však mnohé z uniknutých dokumentov pravé. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol, ktorý má v apríli odcestovať na návštevu USA, v utorok označil tvrdenia, že USA vykonávali špionáž voči jeho krajine, za "nezmyselné lži".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok