Uniknuté materiály predstavujú pre USA závažné riziko. Pentagón nevie, kto ich zverejnil

ta3 čtk
10.4.2023 20:14

Únik utajovaných amerických vojenských dokumentov predstavuje pre národnú bezpečnosť Spojených štátov závažné riziko. Podľa agentúry AFP to uviedol hovorca Pentagónu.

Dokumenty kolujú internetom

Materiály týkajúce sa najmä Ukrajiny, ktoré v posledných týždňoch kolujú na sociálnych sieťach, sa podľa amerického ministerstva obrany zdajú byť autentické, v niektorých prípadoch ale boli zrejme upravené.

Ministerstvo obrany "nepretržite pracuje na zistení rozsahu šírenia informácií" a ich pravdivosti, povedal v pondelok novinárom hovorca amerického ministerstva obrany Chris Meagher. Skutočnosť, že tieto dokumenty kolujú online, podľa neho predstavuje "veľmi vážne riziko pre národnú bezpečnosť a môže potenciálne podporovať dezinformácie". Uniknuté dokumenty označil za "vysoko utajovaný citlivý materiál".

Dokumenty sú v podobnom formáte, v ktorom sa podáva "aktuálne denné hlásenie vysokopostaveným americkým predstaviteľom o operáciách týkajúcich sa Ruska a Ukrajiny", uviedol Meagher. Pentagón teraz skúma, kto všetko k nim mohol mať prístup a akým spôsobom sú dotknuté informácie šírené.

Uniknutý materiál podrobne popisuje plány USA a NATO na posilnenie ukrajinskej armády pred plánovanou ofenzívou proti ruským jednotkám. Agentúra Reuters uviedla, že niektoré dokumenty sú na internete dostupné už od marca. Investigatívni novinári vrátane webu Bellingcat tvrdia, že dokumenty mohli na diskusnej platforme Discord kolovať aj celé mesiace.

Motív je neznámy

Rýchlo ich rozšírili najmä proruské kanály na Telegrame. Podľa Kyjeva obsahujú vymyslené údaje, nepresnosti sa podľa amerických činiteľov objavili okrem iného v zozname odhadov obetí na ruskej aj ukrajinskej strane.

V tejto chvíli "nevieme, kto za tým stojí, a nevieme, aký je ich motív", uviedol bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. Potvrdil tiež, že aspoň niektoré z dokumentov boli upravené, administratíva sa však snaží ešte len overiť ich pravosť v plnom rozsahu.

Pentagón už skôr uviedol, že prešetrí, ako sa dokumenty dostali na verejnosť. Americký minister obrany Lloyd Austin sa o ich úniku podľa hovorcu prvýkrát dozvedel vo štvrtok 6. apríla a od piatku vedie o probléme pravidelné brífingy s vysokopostavenými predstaviteľmi.

Minulý týždeň bol o dokumentoch informovaný aj americký prezident Joe Biden, ktorý o nich zrejme bude v nadchádzajúcich dňoch hovoriť so spojencami, uviedol Kirby. Už v utorok sa Biden stretne s britským premiérom Rishi Sunakom pri návšteve Severného Írska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok