Americký torpédoborec si uplatnil právo slobodnej plavby v Juhočínskom mori

ta3 ČTK
10.4.2023 08:29

Juhočínskym morom v pondelok preplával americký torpédoborec Milius vyzbrojený riadenými strelami. Americké vojenské námorníctvo podľa agentúry Reuters uviedlo, že cieľom jeho misie bolo uplatniť právo slobodnej plavby v Juhočínskom mori. Čína, ktorá si nárokuje takmer celé Juhočínske more, tento krok odsúdila.

Americký torpédoborec si uplatnil právo slobodnej plavby v Juhočínskom mori
TASR/AP

"Torpédoborec s riadenými strelami USS Milius vykonal nelegálny prienik do vôd pri útese v súostroví Nan-ša bez súhlasu čínskej vlády," citovala agentúra AFP hovorcu južného veliteľstva armády. Podľa neho čínske letectvo plavidlo monitorovalo.

Americký torpédoborec preplával v blízkosti ostrovov, ktoré si nárokuje Čína. Námorníctvo USA pravidelne v rámci práva slobodnej plavby podniká takéto operácie, ktoré vyvolávajú hnev Pekingu.

Americké námorníctvo uviedlo, že jeho akcia bola v súlade s medzinárodným právom. "Operácia podporila práva, slobody a zákonné využívanie mora," napísalo námorníctvo vo vyhlásení.

Peking si nárokuje takmer celé Juhočínske more, kadiaľ vedú významné námorné trasy a pod ktorého dňom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu. Nároky na určité oblasti si robia aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.

Už minulý mesiac sa kvôli plavbe torpédoborcov Milius USA a Čína dostali do sporu. Peking vtedy tvrdil, že plavidlo vstúpilo do jeho vôd v Juhočínskom mori pri Paracelských ostrovoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok