Čína ukončila trojdňové vojenské cvičenie. Taiwan zaregistroval blízko ostrova desiatky lietadiel

ta3 ČTK
10.4.2023 07:41

Čínska armáda v pondelok ukončila trojdňové vojenské cvičenie v okolí Taiwanu, ktorého cieľom bolo podľa Pekingu nacvičiť "úplné obkľúčenie" tohto ostrova. Čínske velenie oznámilo, že manévre boli úspešné a že krajina je "pripravená na boj". Informovala o tom agentúra AP. Taiwanská armáda uviedla, že aktivity Číny v okolí ostrova pozorne sledovala. Rovnako ako ich monitorovali Spojené štáty.

"Jednotky sú pripravené na boj v akúkoľvek dobu, aby rezolútne odpovedali na taiwanskú nezávislosť či zahraničné zasahovanie," citovala AP z vyhlásenia velenia východného okruhu čínskej armády. Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom, ak vyhlási nezávislosť. Ostrov napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie. Peking tiež vyzýva ostatné štáty, aby nejednali s taiwanskými predstaviteľmi, a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť Taiwanu.

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že pondelok do 10:00 miestneho času (4:00 SELČ) zaregistrovalo v blízkosti ostrova 11 čínskych vojnových plavidiel a 59 čínskych vojenských lietadiel. Tridsaťdeväť plavidiel pritom prekročilo strednú líniu Taiwanského prielivu, ktorá slúži ako neoficiálna hranica medzi oboma stranami.

Do cvičenia bojovej pripravenosti sa podľa Pekingu zapojila aj čínska lietadlová loď Šan-tung. Podľa taiwanského ministerstva obrany čínska lietadlová loď operovala v západnej časti Tichého oceánu. Japonské ministerstvo obrany uviedlo, že lietadlová loď Šan-tung vykonávala vzdušné operácie v blízkosti japonských Okinawských ostrovov.

Schôdzka prezidentky s McCarthym

Čínske vojenské cvičenie bolo menšieho rozsahu ako to z augusta minulého roka, ktoré vtedy Peking robil po tom, čo na ostrove rokovala vtedajšia šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Dôvodom terajšieho cvičenia bolo zrejme schôdzka taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen so šéfom americkej Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym v USA z minulého týždňa.

Počas minuloročných čínskych manévrov pri Taiwane ale Peking otestoval aj balistické strely. Tentoraz cvičenie neobmedzilo z väčšej časti ani námornú dopravu, uviedla AP. Manévre sa teraz sústredili najmä na letecké sily.

Život na Taiwane počas trojdňového vojenského cvičenia pokračoval normálne, bez známok paniky, a letecká doprava fungovala bez obmedzenia. "Väčšina ľudí sa pravdepodobne nebojí, pretože verí, že Čína vojnu nezačne," citovala agentúra Reuters sedemdesiatosemročného bývalého vojaka.

Podľa analytikov Peking využíva tieto cvičenia ako odstrašujúci prostriedok, aby taiwanské vedenie oficiálne nevyhlásilo nezávislosť, ale aj ako príležitosť pre armádu natrénovať prípadnú leteckú a námornú blokádu ostrova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok