FOTO: Nie je to vtip. V Paríži sa objavila druhá Eiffelova veža, ozýva sa z nej detský plač

ta3 BBC
9.4.2023 19:50

Paríž, hlavné mesto Francúzska, má dve Eiffelove veže. Umelec Phillipe Maindron postavil menšiu verziu, ktorá je vysoká asi 104 metrov a dostala názov Eiffela. Pôvodná Eiffelova veža má 330 metrov a je jednou z najznámejších pamiatok v Európe. Prečo sú ale v meste lásky dve vysoké konštrukcie?

FOTO: Nie je to vtip. V Paríži sa objavila druhá Eiffelova veža, ozýva sa z nej detský plač
TASR/AP

"Som tvorcom zvláštnych udalostí. A snívalo sa mi, že Eiffelova veža má dieťa,“ povedal podľa Indian Express umelec, ktorý vežu postavil. 

Železná replika, ktorá bola postavená na 1. apríla, je vyrobená z 3 900 veľkých a 9 000 menších kovových kusov. "To je dôvod, prečo je to vizuálne klamstvo. Podľa toho, z akého uhla sa na ne pozeráme, máme dojem, že vidíme dve Eiffelovky, alebo malú a veľkú Eiffelovku, alebo že dieťa môže byť také veľké ako jeho mama. A práve to je na tejto myšlienke perspektívy, ktorá existuje v priestore, v 3D, smiešne,“ vysvetlil Maindron.

Aby bol pre návštevníkov a turistov zážitok ešte zábavnejší, z Eiffely sa každých desať minút ozýva detský plač. "Máme dve Eiffelovky za cenu jednej,“ povedal agentúre AFP Parížan prechádzajúci parkom. Podľa denníka The Parisian bude malá replika Eiffelovej veže vystavená v parku Champ-de-Mars do pondelka 10. apríla, dodáva Indian Express.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok