Mala vydržať 20 rokov, no stojí dodnes. Eiffelova veža hrdzavie, má stovky závad

TA3 ČTK
4.7.2022 18:47

Eiffelova veža je v zlom stave a hrdzavie, naznačujú uniknuté správy spoločnosti spravujúcej pamiatku, ktoré získal francúzsky časopis Marianne. Renomovaná stavba podľa dokumentov vyžaduje kompletnú opravu, namiesto toho ju ale čaká pred olympiádou v Paríži v roku 2024 náter za 60 miliónov eur, ktorý odborníci považujú len za kozmetickú úpravu.

Eiffelova veža Paríž vlajka 1140px (TASR)
TASR

Keď bola Eiffelova veža v roku 1889 dokončená, predpokladalo sa, že vydrží 20 rokov, kým bude rozobraná. Po 133 rokoch ale veža stále stojí, a to len vďaka starostlivej údržbe. Správa o stave veže podľa časopisu tvrdí, že pamiatka ale nie je v dobrom stave. "Keby sem zavítal Gustave Eiffel, dostal by infarkt," povedal časopisu nemenovaný správca veže s odkazom na autora stavby.

Eiffel, ktorého spoločnosť viac ako 300 metrov vysokú oceľovú dominantu francúzskej metropoly navrhla a postavila, uviedol, že najväčším problémom pre dlhú životnosť stavby je nájsť hrdzu a zastaviť jej šírenie. Ako riešenie navrhol, aby sa pamiatka natierala každých sedem rokov. "Náter je základnou zložkou ochrany kovovej konštrukcie a starostlivosť, s akou sa vykonáva, je jedinou zárukou jej dlhovekosti," napísal.

Náter bude stáť 60 miliónov eur

V rámci príprav na letné olympijské hry v roku 2024 bude pamiatka za 60 miliónov eur natretá. Pôvodne mala byť zoškriabaná tretina náteru veže a potom na ňu mali byť nanesené dva nové nátery. Oneskorenie prác spôsobené pandémiou a prítomnosť olova v starom nátere ale znamená, že ošetrených bude iba päť percent plochy. Odborníci časopisu Marianne povedali, že ide iba o kozmetickú úpravu a predpovedali, že konečný výsledok bude "žalostný".

Eiffelovu vežu spravuje Spoločnosť Sete, ktorú z 99 percent vlastní parížska radnica. Tá sa zdráha vežu na dlhší čas uzavrieť kvôli príjmom z turistického ruchu, o ktoré by prišla. Pamiatku za rok obvykle navštívi asi šesť miliónov ľudí, čo z nej robí štvrtú najnavštevovanejšiu kultúrnu pamätihodnosť vo Francúzsku po Disneylande, Louvri a paláci vo Versailles. Jej uzavretie vynútené koronavírusovou pandémiou v roku 2020 viedlo k strate príjmov za 52 miliónov eur.

"Sete sa musí znovu pozrieť na Eiffelovú vežu a navrhnúť úplne novú politiku údržby, ktorá sa zameria na testovanie starnúcej kovovej konštrukcie," uvádza sa v správe z roku 2010. Druhá správa z roku 2014 zistila, že veža má praskliny a hrdzavie. Podľa tretej správy z roku 2016 má pamiatka 884 závad, vrátane 68, ktoré predstavujú riziko pre dlhovekosť konštrukcie.

Architekt, inžinier a historik Bertrand Lemoine ponúka na internetových stránkach Eiffelovej ponúka optimistickejší pohľad. Tvrdí, že nepriateľom železa je korózia spôsobená oxidáciou železa. Keby sa ale znovu natrela, vydrží podľa Lemoinea navždy.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok