Pád znel ako explózia. V troskách zrúteného domu v Marseille našli šesť tiel

ta3 ČTK
10.4.2023 11:49

Pri pátracej akcii v sutinách domu, ktorý sa v noci na nedeľu zrútil v centre druhého najväčšieho francúzskeho mesta Marseille, našli hasiči šesť tiel. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP. Nešťastie si vyžiadalo aj najmenej päť zranených.

Pád znel ako explózia. V troskách zrúteného domu v Marseille našli šesť tiel
TASR/AP

Záchranári aj takmer 48 hodín po zrútení budovy pokračujú v pátraní po dvoch nezvestných. Dve telá našli v noci z nedele na dnešok, dve v pondelok ráno a ďalšie dve popoludní. Marseillská prokuratúra vo večernom vyhlásení uviedla, že sa snaží identifikovať už nájdené obete a že začala s vyšetrovaním incidentu.

Minister Olivier Klein, ktorý má vo francúzskej vláde na starosti okrem iného bývanie, označil nálezy tiel v troskách za "hrôzostrašné a ťažké". Podľa neho sa na pátraní podieľa stovka záchranárov, ktorým pomáhajú psy, drony aj termické sondy.

Marseillský starosta Benoit Payan ráno uviedol, že je ešte nádej, že sa podarí v troskách nájsť preživších. Záchranné práce dlho komplikoval požiar; hľadanie nezvestných v sutinách začalo až v nedeľu večer. Zranenia pochádzajú z okolitých budov, ktoré boli tiež čiastočne poškodené. Ich stav je vážny, ale nie sú ohrození na živote.

"Vzhľadom na ťažkosti zásahu bude vyslobodzovanie (tiel z miesta) nejaký čas trvať," povedali ráno hasiči v stručnej tlačovej správe.

Starosta Payan už skôr uviedol, že päťposchodová budova sa zrútila pravdepodobne v dôsledku výbuchu, ktorého príčiny nie sú doposiaľ známe. Podľa prokurátorky Dominique Laurensovej je jednou z vyšetrovacích téz únik plynu. Preventívne bolo evakuovaných zhruba 200 ľudí z troch desiatok domov v okolí.

V novembri 2018 si zrútenie dvoch budov v inej časti Marseille vyžiadalo osem mŕtvych. Vtedy sa domy zrútili kvôli zlej údržbe. Podľa úradov bol ale dom, ktorý sa zrútil v nedeľu, v relatívne dobrom stave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok