Nemci vyšli do ulíc. Protestovali proti vojne na Ukrajine a žiadali mier

ta3
8.4.2023 19:39

Tisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc viacerých nemeckých miest a žiadali v rámci tradičného veľkonočného pochodu nemeckého mierového hnutia rokovania zamerané na ukončenie vojny na Ukrajine. Informujeme podľa správy agentúry DPA.

Nemci vyšli do ulíc. Protestovali proti vojne na Ukrajine a žiadali mier
TASR/AP

Podľa Siete mierových združení sa mierové pochody uskutočnili v približne 70 nemeckých mestách vrátane Berlína, Duisburgu, Hannoveru, Mníchova či Stuttgartu. Účastníci demonštrácií požadovali okrem mierových rokovaní aj to, aby Nemecko prestalo Ukrajine posielať zbrane, a tiež zrušenie plánov na prezbrojenie nemeckej armády.

Podľa odhadov organizátorov sa demonštrácie len v samotnom Berlíne zúčastnilo 2000 ľudí, v Hannoveri to bolo asi 1200 ľudí a niekoľko stoviek účastníkov mali aj pochody v Brémach, Mníchove, Kolíne nad Rýnom či Lipsku. Podľa polície sa však demonštrácie v Berlíne zúčastnilo len 1500 ľudí.

Ľudia v Berlíne pochodovali s transparentmi, na ktorých napríklad stálo: "Mier, kúrenie a chlieb namiesto zbraní, vojny a smrti" alebo "NATO je agresor, mier s Ruskom". V plagátoch vyzývajúcich na protest v meste Bonn sa napríklad uvádzalo: "Aj keď má Ukrajina právo sa brániť, viac ťažkých zbraní nie je riešenie ale hnací motor vojny".

Podľa Siete mierových združení je v rôznych nemeckých mestách od štvrtka do pondelka naplánovaných vyše 120 podobných akcií. Podľa jedného z lídrov ľavicovej nemeckej strany Die Linke Martina Schirdewana musí exitovať jasná pozícia mierového hnutia ako celku v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. To podľa neho znamená medzinárodnú solidaritu s Ukrajinou, ktorej napadnutie je v rozpore s medzinárodným právom, a jasné odsúdenie ruskej agresívnej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok