Putin vládne bez oponenta. Čo sa stalo s lídrami ruskej opozície?

ta3/Samuel Drozda
12.4.2023 00:00

Ruský prezident Vladimir Putin momentálne vládne Rusku prakticky bez oponenta. Mnohí z kritikov, ktorí v minulosti odmietali vládu šéfa Kremľu, sú buď v exile, vo väzení, alebo v niektorých prípadoch po smrti, píše BBC. Kto sú títo kritici a kde sa teraz nachádzajú?

Putin vládne bez oponenta. Čo sa stalo s lídrami ruskej opozície?
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vladimir Kara-Murza

Novinár a aktivista Vladimir Kara-Murza sa dvakrát stal obeťou záhadnej otravy, ktorá ho uvrhla do kómy, a to v rokoch 2015 a 2017. V apríli 2022 bol zatknutý za kritizovanie ruskej invázie na Ukrajinu a obvinený zo zdieľania "fake news" o ruskej armáde, usporiadanie aktivít "nežiaducej organizácie" a velezrady. Podľa jeho právnika mu v prípade dokázania viny hrozí až 25 rokov väzenia.

Kara-Murza bol podpredsedom poprednej prodemokratickej skupiny s názvom Open Russia, ktorú založil bývalý oligarcha na úteku Michail Chodorkovskij. V Rusku bola oficiálne označená ako "nežiaduca", rozpustili ju v roku 2021. Riaditeľ Open Russia Andrej Pivovarov si za účasť v tejto organizácii odpykáva štvorročný trest. Kara-Murza síce čelí možnému trestu odňatia slobody, no na rozdiel od blízkeho priateľa a jedného z hlavných vodcov ruskej opozície Borisa Nemcova, je na žive.

Boris Nemcov

Pred Putinovou érou Nemcov pôsobil ako guvernér regiónu Nižný Novgorod, minister energetiky a potom podpredseda vlády a bol zvolený aj do ruského parlamentu. Potom čo sa čoraz hlasnejšie začal stavať proti Kremľu, publikoval viacero správ kritických voči Putinovi a viedol početné pochody proti nemu, Nemcova 27. februára 2015 štyrikrát postrelili. Stalo sa to len niekoľko hodín po tom, ako požiadal o podporu pochodu proti počiatočnej ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2014.

Za Nemcovovu vraždu bolo odsúdených päť mužov čečenského pôvodu, dodnes však nie je jasné, kto si ju objednal a prečo. Sedem rokov po jeho smrti vyšetrovanie odhalilo dôkazy, že v mesiacoch pred zabitím ho po celom Rusku prenasledoval vládny agent napojený na tajný tím atentátnikov. 

Vladimirovi Putinovi trvalo viac ako dve desaťročia, kým si zaistil, že jeho moc nebude môcť spochybniť ani vyzvať na súboj žiadny protivník. Ak to bol jeho plán, tak sa mu to podarilo.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok