Ruskí poslanci navrhli prísnejšie tresty za terorizmus, vlastizradu či sabotáž. Dôvodom je vojna na Ukrajine

ta3 ČTK
7.4.2023 23:32

Ruskí zákonodarcovia v piatok navrhli prísnejšie tresty pre osoby odsúdené za terorizmus, vlastizradu a sabotáž, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá. Dôvodom je podľa ruských predstaviteľov vojna na Ukrajine, Rusmi označovaná za špeciálnu vojenskú operáciu.

Rusko: V Moskve sa konala skúška vojenskej prehliadky pred Dňom víťazstva
TASR/AP

Maximálny trest za spáchanie teroristického činu, definovaného ako čin, ktorý ohrozil životy a ktorého cieľom bolo destabilizovať Rusko, by sa zo súčasných 15 rokov zvýšil na 20 rokov. Tí, ktorí budú odsúdení za sabotáž, môžu ísť do väzenia aj na 20 rokov, namiesto súčasných 15 rokov, zatiaľ čo ľudia odsúdení za "medzinárodný terorizmus" môžu dostať až doživotie. Doteraz to bolo 12 rokov.

Navrhované zmeny predstavil predseda bezpečnostného výboru dolnej komory parlamentu Vasilij Piskarjov. "Za vlastizradu navrhujeme doživotné väzenie," citovali Piskarjove ruské agentúry. Žiadne bližšie podrobnosti neuviedli. Doterajší najvyšší trest bol 20 rokov. 

Ako Piskarjov uviedol už skôr tento týždeň, prísnejšie opatrenia sú potrebné na ochranu pred tým, čo nazval bezprecedentnými hrozbami, ktorým Rusko čelí zo strany Ukrajiny a jej západných sponzorov. S podobnými obvineniami prichádza prezident Vladimir Putin aj ďalší ruskí predstavitelia pomerne často, poznamenala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok