Útočník v Tel Avive strieľal a narážal autom do ľudí. Netanjahu povolal zálohy pohraničnej polície

ta3 ČTK
7.4.2023 21:46

Obeťou piatkového útoku v Tel Avive sa stal tridsaťročný taliansky turista, potvrdil Rím. Aj sedem ľudí, ktorí utrpeli zranenia, sú podľa agentúry DPA turisti. Agentúra AP píše o piatich zranených turistoch z Británie a Talianska. Útočníkom bol podľa izraelských bezpečnostných zdrojov štyridsaťpäťročný izraelský arab, ktorého polícia zastrelila.

Útočník autom nabiehal do chodcov na obľúbenej ceste pre peších aj cyklistov v Tel Avive. Keď na miesto dorazil policajt, uvidel niekoľko zranených ľudí a prevrátený automobil. Jeho vodič tasil zbraň, a tak ho policajt "zneškodnil".

Taliansky minister zahraničia Antonio Tajani potvrdil, že mŕtvym je Talian. Čin odsúdil ako "zbabelý útok". Medzi zranenými, ktorí utrpeli ľahké až stredne ťažké zranenia, je podľa AP aj 17-ročné dievča a 74-ročný muž.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil v reakcii na útok povolať zálohy z radov jednotiek pohraničnej polície, uviedol denník The Times of Israel. Tento krok naznačuje, že existujú obavy z ďalšieho vyhrotenia situácie v krajine. Občanov premiér vyzval, aby dbali pokynov bezpečnostných zložiek.

V Izraeli panuje v posledných dňoch veľmi napätá atmosféra, pretože izraelská polícia tento týždeň vykonala razie v jeruzalemskej mešite Al-Aksá. Po nich nasledovali raketové útoky na Izrael z Pásma Gazy a tiež z Libanonu, na ktoré armáda odpovedala náletmi.

Polícia intenzívne pátra aj po páchateľovi alebo páchateľoch útoku na okupovanom Západnom brehu Jordánu, kde po streľbe na osobné auto zomreli dve sestry s izraelským a britským občianstvom, ktorým mali podľa Reuters 16 a 20 rokov. Vážne zranenie utrpela aj ich matka. Rodina bývala v jednej zo židovských osád neďaleko Betlehema na Západnom brehu.

Útoky tvrdo odsúdili Spojené štáty. Úrad talianskej premiérky Giorgie Meloniovej vyjadril solidaritu s Izraelom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok