Európsky výrobca lietadiel Airbus predá 50 vrtuľníkov čínskej spoločnosti GDAT

ta3 tasr
7.4.2023 16:29

Európsky výrobca lietadiel Airbus v piatok informoval, že sa dohodol na predaji 50 vrtuľníkov čínskej lízingovej spoločnosti GDAT. Dohodu koncern oznámil v posledný deň štátnej návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Číne. Informuje o tom agentúra AFP.

Európsky výrobca lietadiel Airbus predá 50 vrtuľníkov čínskej spoločnosti GDAT
Twitter/Airbus Newsroom

"Sme poctení, že GDAT sa rozhodol posilniť svoju súčasnú flotilu 26 helikoptér od Airbusu o ďalších 50 vrtuľníkov H160," uviedol vo vyhlásení Bruno Even, generálny riaditeľ divízie Airbus Helicopters.

Macron v piatok navštívil Kuang-čou, "priemyselné srdce" na juhu Číny, čo je posledná zastávka jeho trojdňovej návštevy, počas ktorej sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Jeho úrad už vopred uviedol, že bude hľadať "inú cestu" ako priamu konfrontáciu, ktorú často využívajú Spojené štáty, pričom obchod s Čínou Macron stále považuje za dôležitú súčasť vzájomných vzťahov. 

"Táto zmluva je skvelým príkladom dôležitosti hospodárskej a obchodnej spolupráce medzi Francúzskom a Čínou," uviedol Peter Jiang, predseda GDAT. GDAT so sídlom v Šanghaji sa špecializuje na predaj, lízing a údržbu vrtuľníkov. Má širokú škálu klientov vrátane čínskych pohotovostných služieb a vládnych agentúr.

H160 od Airbusu je predávaný ako všestranný vrtuľník, ktorý možno použiť na rôzne úlohy od cestovania až po vojenské misie. Airbus uviedol, že piatková objednávka bola najväčšia v prípade civilného využitia H160 od roku 2015. Podrobnosti o hodnote transakcie však neposkytol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok