Macron počas návštevy Číny vyzval študentov, aby mysleli kriticky, reč bola aj o Ukrajine

ta3 ČTK
7.4.2023 15:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok študentov prestížnej čínskej univerzity v meste Kanton vyzval, aby používali kritické myslenie. S tisíckou vysokoškolákov hovoril aj o vojne na Ukrajine a o snahe Ruska susednú krajinu "kolonizovať".

Macron počas návštevy Číny vyzval študentov, aby mysleli kriticky, reč bola aj o Ukrajine
TASR/AP

Snaha o mier na Ukrajine bola ústredným motívom Macronovej trojdňovej návštevy Číny. Po stretnutí so študentmi absolvoval francúzsky prezident čajový obrad so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom a odobrali sa na spoločnú súkromnú večeru, uviedla agentúra AFP.

Rusko je "štát, ktorý sa rozhodol kolonizovať svojho suseda, nerešpektovať pravidlá, použiť proti nej svoje zbrane, napadnúť ju," povedal Macron. "Táto vojna je zjavným porušením medzinárodného práva," dodal v priestoroch školy, ktorá má uzavreté partnerstvo s 24 vysokými školami vo Francúzsku, vrátane École normale supérieure (ENA), ktorú vyštudovali mnohí francúzski politici a diplomati.

Macron odpovedal na tri otázky z publika, kládol dôraz na kritické myslenie, ktorý podľa neho nie je nástrojom kritiky, ale možnosťou ako sa stať "slobodným racionálnym jedincom". "Je to to, čo vám dáva určitú formu nezávislosti a znamená, že ste schopní posúdiť a niekedy rozlíšiť medzi pravdivým a nepravdivým, dať si veci do súvislostí a mať odstup od toho, čo je vám predkladané," uviedol Macron. Ocenil aj úroveň francúzštiny prítomných študentov.

Rocková hviezda

Študenti Macrona v priestoroch univerzity prijali ako rockovú hviezdu, píše AFP. Na jeho adresu z úst študentov zazneli komentáre ako "krásny", "mladý" alebo "komunikatívny". Študenti síce podľa AFP často nemajú povedomie o jeho politických krokoch, ale poznajú príbeh jeho lásky k manželke Brigitte a vedia, že je vplyvný.

Macron a čínsky prezident po diskusii v škole odišli cez park do centra mesta na ostrov Ša-mien, kde je sídlo guvernéra provincie Kuang-tung. Tým bol v rokoch 1978 až 1981 otec súčasného čínskeho prezidenta a v tejto rezidencii vtedy býval. Si Ťin-pching pri stretnutí s novinármi na toto obdobie spomínal.

Macron bol v Číne kvôli zlepšeniu diplomatických vzťahov oboch krajín av snahe presvedčiť čínskeho prezidenta, aby sa vo vojne na Ukrajine postavil na stranu Európy a proti svojho spojencovi, ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Rokovania na túto tému sa zúčastnila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ich rokovania ale žiadny konkrétny posun nepriniesli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok