Lavrov: Mier na Ukrajine je možný, no odmietame nový svetový poriadok s nadvládou USA

ta3 čtk
7.4.2023 12:42

Mierové rokovania o ukončení konfliktu na Ukrajine musia byť zamerané na vytvorenie "nového svetového poriadku". V piatok to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas návštevy Turecka. Informuje o tom agentúra AFP.

"Akékoľvek rokovania musia byť založené na zohľadnení ruských záujmov... musia byť o princípoch, na ktorých bude založený nový svetový poriadok," povedal Lavrov. Dodal, že Rusko odmieta "unipolárny svetový poriadok vedený jedným hegemónom".

Šéf ruskej diplomacie tiež pohrozil, že Moskva môže odstúpiť od dohody, ktorá v čase prebiehajúceho konfliktu umožňuje vývoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov. "Ak nedôjde k ďalšiemu pokroku v odstraňovaní prekážok vývozu ruských hnojív a obilnín, budeme premýšľať o tom, či je táto dohoda potrebná," povedal.

Ankara súhlasí s požiadavkou Moskvy, aby boli tieto prekážky odstránené, citovala agentúra Reuters tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogluho.

"Pokračovaniu dohody prikladáme dôležitosť... nielen pre vývoz obilnín a hnojív z Ruska a Ukrajiny, ale aj pre zastavenie svetovej potravinovej krízy," dodal. Dohodu o vývoze obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov medzi Ruskom a Ukrajinou sprostredkovali vlani v júli OSN a Turecko.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok