Čína reagovala na návštevu taiwanskej prezidentky v USA. Sankcionovala Reaganovu knižnicu

ta3 tasr
7.4.2023 11:29

Čína oznámila sankcie voči Prezidentskej knižnici Ronalda Reagana v Kalifornii, kde sa v stredu konalo stretnutie predsedu Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevina McCarthyho s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, ako aj voči ďalším organizáciám so sídlom v Spojených štátoch a Ázii, píše AP.

Čína reagovala na návštevu taiwanskej prezidentky v USA. Sankcionovala Reaganovu knižnicu
TASR/AP

Predmetom sankcií Pekingu sa stali aj nezisková organizácia Prospect Foundation a Rada ázijských liberálov a demokratov (CALD) sídliace na Taiwane. Peking ich viní z podporovania nezávislosti Taiwanu "pod zámienkou akademickej a výskumnej výmeny".

Prvá menovaná organizácia sa venuje otázkam taiwanskej bezpečnosti, ekonomiky a sociálneho rozvoja. CALD je regionálna organizácia, ktorá bola založená v Thajsku a zaoberá sa podporou výmeny medzi liberálnymi a demokratickými politickými stranami v Ázii.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí priblížilo, že Reaganova knižnica v Simi Valley neďaleko Los Angeles a Hudsonov inštitút sú predmetom sankcií pre poskytovanie platformy pre "seperatistické aktivity Taiwanu".

Peking tiež oznámil zmrazenie majetku či aktív viacerým osobnostiam vo vedúcich pozíciách v spomenutých organizáciách. Súčasťou sankcií je tiež zákaz cestovať do Číny a pracovať s čínskymi organizáciami.

Taiwanská prezidentka v rámci svojej cesty v USA prijala v Hudsonovom inštitúte cenu za líderstvo a tiež tam predniesla prejav o výzvach, ktorým jej krajina čelí čo sa týka regionálnej bezpečnosti.

Čínsky rezort diplomacie vo štvrtok odsúdil jej stretnutie s McCarthym a pohrozil "rozhodnými a účinnými opatreniami na ochranu národnej suverenity a územnej celistvosti".

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia i napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu prisľúbila, že jedného dňa získa nad Taiwanom kontrolu, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčila ani použitie sily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok