Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu sa stretol s taiwanskou prezidentkou. Čína hrozí odvetou

ta3 TASR
6.4.2023 06:48

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v stredu uviedla, že stretnutie taiwanskej delegácie s početnou skupinou amerických kongresmanov v Kalifornii je dôkazom, že Taiwan má v medzinárodnom spoločenstve priateľov a nie je izolovaný.

Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevin McCarthy v stredu privítal taiwanskú prezidentku v priestoroch Prezidentskej knižnice Ronalda Reagana v Simi Valley neďaleko Los Angeles. Cchaj sa v Spojených štátoch zastavila na svojej ceste do Guatemaly a Belize. Tie patria medzi jedny z mála krajín, s ktorými Taiwan ešte udržuje diplomatické vzťahy.

"Chcela by som poďakovať predsedovi McCarthymu za jeho vrelú pohostinnosť" a za to, že pozval kongresmanov z radov republikánov i demokratov, ktorí si našli čas, aby sa k nám dnes pripojili, povedala Cchaj.

"Ich prítomnosť a neochvejná podpora uisťujú obyvateľov Taiwanu, že nie sme izolovaní a nie sme sami," dodala. McCarthy prezidentke povedal, že spoločná viera v demokraciu a slobodu tvorí "základ" trvalého vzťahu.

"Priateľstvo medzi Taiwanom a USA je pre slobodný svet veľmi dôležité a je nevyhnutné na udržanie ekonomickej slobody, mieru a regionálnej stability. Budeme si ctiť svoje záväzky a zopakujeme náš záväzok voči našim spoločným hodnotám, za ktorými sú všetci Američania zjednotení," uviedol.

Čína reagovala

"V reakcii na vážne a mylné činy tajnej dohody medzi Spojenými štátmi a Taiwanom prijme Čína rozhodné a účinné opatrenia na ochranu národnej suverenity a územnej celistvosti," uviedol čínsky rezort diplomacie vo vyhlásení.

Ministerstvo dodalo, že stredajšie stretnutie "hrubo porušilo princíp jednej Číny". Odkazovalo tak na princíp, na základe ktorého Peking nedovoľuje krajinám, s ktorými má diplomatické vzťahy, aby udržiavali oficiálne väzby s Taiwanom. Touto politikou sa dlhodobo oficiálne riadi aj Washington. I napriek tomu však Tchaj-peju poskytuje ekonomickú a vojenskú podporu, čo vyvoláva napätie v americko-čínskych vzťahoch.

"Otázka Taiwanu je v samom jadre kľúčových záujmov Číny a je prvou 'červenou čiarou', ktorá nesmie byť prekročená vo vzťahoch medzi Čínou a USA," píše sa vo vyhlásení čínskeho rezortu diplomacie.

Stretnutie McCarthyho s Cchaj odsúdilo aj čínske ministerstvo obrany. "Dôrazne sa staviame proti všetkým formám oficiálnej interakcie medzi Spojenými štátmi a Taiwanom," citovala Sinchua vyhlásenie rezortu obrany.

Taiwanské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že v okolí ostrova zaznamenalo čínsky protiponorkový vrtuľník a tri bojové lode. Jedna armádna helikoptéra a tri bojové lode boli v okolí Taiwanu zaznamenané o 6.00 h miestneho času, spresnilo ministerstvo. Dodalo, že taiwanská armáda situáciu pozorne monitorovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok