Biely dom zverejnil zhrnutie o stiahnutí vojakov z Afganistanu. Za chaotický priebeh viní Trumpa

ta3 ČTK
6.4.2023 21:08

Biely dom v štvrtok zverejnil zhrnutie poznatkov vládnych zložiek o predminulom odchode amerických vojakov z Afganistanu, v ktorom vinu za chaotický priebeh operácie pripisuje minulému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi.

Spojené štáty odsúdili zadržanie amerického novinára denníka WSJ v Rusku
TASR/AP

Administratíva súčasnej hlavy štátu Joea Bidena podľa agentúry AP uvádza, že terajší prezident bol "vážne obmedzený" rozhodnutiami svojho predchodcu. Tiež tvrdí, že Bidenov tím pri nástupe do Bieleho domu nedostal od končiacej administratívy dostatočné informácie.

Prezidentský úrad v 12-stránkovom dokumente zhŕňa výsledky analýz, ktoré vláda po ukončení americkej misie v Afganistane vypracovala. Samotné výsledky sú prísne tajné a k dispozícii ich v štvrtok dostali iba členovia Kongresu. Vo verejnom zhrnutí Bidenova vláda príliš neprijímala zodpovednosť za svoje činy súvisiace s ukončením najdlhšej americkej vojny, píše AP.

"Možnosti, ktoré prezident Biden mal ohľadom stiahnutia z Afganistanu, boli vážne obmedzené podmienkami vytvorenými jeho predchodcom," píše sa v dokumente. Za Trumpovho úradovania, ktoré skončilo v januári 2021, USA uzavreli dohodu s islamistickým hnutím Taliban, v ktorej sa zaviazali, že svoje jednotky stiahnu do mája rovnakého roku. Nakoniec posledný americkí vojaci Afganistan opustili na konci augusta po tom, čo sa bojovníci Talibanu za kolapsu afganskej armády pomerne rýchlo zmocnili celej krajiny vrátane metropoly Kábulu.

Nová správa zahŕňa istú kritiku na adresu spravodajských služieb a ich príliš optimistického odhadu o sile afgánskej armády. Biden sa vraj pri plánovaní odchodu Američanov riadil odporúčaniami vojenských veliteľov.

Biely dom zároveň uvádza, že USA v zásade nemali inú možnosť, pokiaľ nechceli v Afganistane na dlho ponechať zosilnený kontingent. Podľa vyhlásenia však nič nenasvedčovalo tomu, že by posilnenie americkej vojenskej prítomnosti po 20 rokoch zásadne zmenilo trajektóriu konfliktu.

Biden kvôli predvlaňajšej operácii, ktorú sprevádzala aj chaotická snaha prepraviť z Afganistanu miestnych spolupracovníkov americkej armády, dodnes čelí hlasnej kritike zákonodarcov Republikánskej strany. Tí tento rok začali zvláštne vyšetrovanie v Snemovni reprezentantov, kde majú po novembrových voľbách tesnú väčšinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok