Azerbajdžan vyhostil iránskych diplomatov. Teherán obviňuje zo snahy o prevrat

ta3 ČTK
6.4.2023 15:51

Azerbajdžan v štvrtok oznámil, že vyhostil štyroch pracovníkov iránskej ambasády. Deje sa tak na pozadí rastúceho napätia medzi oboma štátmi, keď Baku obvinilo Teherán z podnecovania k pokusu o štátny prevrat, napísala agentúra AFP.

Azerbajdžan vyhostil iránskych diplomatov. Teherán obviňuje zo snahy o prevrat
Twitter/Caliber English

Iránsky veľvyslanec bol predvolaný na azerbajdžanské ministerstvo zahraničia, kde mu oznámili, že "štyria pracovníci iránskeho veľvyslanectva boli vyhlásení za persona non grata" a majú 48 hodín, aby opustili územie Azerbajdžanu, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Správa o vyhostení nasledovala niekoľko hodín po tom, čo úrady v Baku ohlásili zatknutie šiestich občanov Azerbajdžanu, ktorých obvinili zo spolupráce s iránskymi tajnými službami s cieľom destabilizovať situáciu v krajine.

Podozriví podľa ministerstva vnútra, štátnej bezpečnosti a generálnej prokuratúry plánovali vytvoriť na území Azerbajdžanu štát riadiaci sa islamským právom, napísal server Kaukazský uzol. Pripomenul, že k prvým zatknutiam došlo ešte 12. marca, keď niekoľko zadržaných obvinili, že patrí k iránskej špionážnej sieti. Úrady celkom zadržali 32 ľudí, ktorí podľa tvrdení úradov "pod pláštikom náboženstva uskutočňovali diverziu a podvratnú činnosť".

Obrancovia ľudských práv pokladajú tieto obvinenia za vykonštruované, napísal Kaukazský uzol. AFP poznamenala, že opodstatnenosť obvinenia nemožno overiť z nezávislých zdrojov vzhľadom na stúpajúce napätie medzi oboma štátmi.

Vzťahy medzi oboma štátmi sa naposledy zhoršili po tom, čo Baku ohlásilo zámer nadviazať diplomatické vzťahy s Izraelom. V januári Azerbajdžan uzavrel svoje veľvyslanectvo v Teheráne po tom, čo bol pri "teroristickom útoku" zabitý šéf jeho ochranky. Útočník ho zastrelil a dvoch ďalších strážcov zranil.

Izrael a Azerbajdžan majú už tri desaťročia vzťahy, ktoré sú v poslednej dobe označované za strategické spojenectvo. Izrael sa stal významným dodávateľom zbraní a taktiež poskytol Baku diplomatickú podporu v spore s Arménskom o Náhorný Karabach. Z Azerbajdžanu pochádzajú približne dve pätiny izraelského dovozu ropy.

Iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján vlani obvinil Izrael z nadviazania tajného spojenectva s Azerbajdžanom a z vojenskej prítomnosti v krajine. Baku tvrdenie odmietlo.Veľvyslanectvo Azerbajdžanu v Izraeli má byť podľa médií otvorené tento rok v Tel Avive. V januári azerbajdžanský prezident Ilham Alijev menoval diplomata Muchtara Mamedova vôbec za prvého azerbajdžanského veľvyslanca v Izraeli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok