Maďarsko je pripravené podporiť vstup Švédska do NATO. Má však jednu podmienku

ta3 TASR
6.4.2023 12:46

Maďarsko podporí vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie, ak budú zabezpečené vzájomné priateľské vzťahy, vyhlásil vo štvrtok na tlačovej konferencii šéf úradu vlády Gergely Gulyás v súvislosti s výzvou amerického prezidenta Joe Bidena.

Budapešť ilu Maďarsko 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

"Vystúpenie Joea Bidena bolo zdvorilým vyjadrením názoru. Chceme mať priateľské vzťahy s našimi spojencami. Ak to bude zabezpečené, parlament podporí vstup Švédska do NATO," povedal Gulyás.

Vstup Fínska do NATO v utorok privítali americký prezident Joe Biden aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Šéf Bieleho domu povedal, že je "hrdý" na to, že môže Fínsko privítať ako členskú krajinu NATO. Súčasne apeloval na Turecko a Maďarsko, aby "bezodkladne" pristúpili k ratifikácii vstupu Švédska.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács v stredu vyhlásil, že Švédsko neustále podkopáva vzájomné vzťahy a prejavuje nedostatok pozornosti a rešpektu. "Vzťahy medzi našimi krajinami sa v priebehu rokov zhoršili, čo robí premostenie priepasti v týchto ťažkých časoch ešte náročnejším," dodal Kovács.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok