Zlákala ich chytľavá kampaň. Ukrajina pripravuje na protiofenzívu 40-tisíc dobrovoľníkov

ta3 čtk
5.4.2023 15:26

Ukrajina pripravuje brigádu 40-tisíc dobrovoľníkov, ktorí majú počas chystanej protiofenzívy bojovať po boku pravidelnej armády, uviedla agentúra Reuters.

Zlákala ich chytľavá kampaň. Ukrajina pripravuje na protiofenzívu 40-tisíc dobrovoľníkov
TASR/AP

Do jednotiek podľa ukrajinského ministra vnútra Ihora Klymenka, ktorého rezort zabezpečuje nábor, vstúpili ako bývalí vojaci alebo policajti, tak ľudia bez predchádzajúcej skúsenosti s bojmi alebo aj ženy.

Ukrajina by podľa očakávania mohla do protiofenzívy prejsť v nadchádzajúcich týždňoch či mesiacoch. Podľa agentúry Reuters je ale možné, že sa Kyjev stretáva so vzrastajúcimi problémami ohľadom odvodov vojakov. Ukrajinskú armádu vyčerpávajú boje v oblastiach, ako je Bachmut na východe Ukrajiny. O svojich stratách ale Ukrajina verejne neinformuje.

Záujemcov o vstup do dobrovoľníckych jednotiek lákala výrazná kampaň s reklamami na sociálnych sieťach i bilbordoch. Brigádu tvorí osem jednotiek s chytľavými názvami ako Spartan, Azov alebo Kara Dag, čo je meno vyhasnutého vulkánu na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý od roku 2014 okupuje Rusko.

"Chcem, aby vojna skončila čo najskôr, a dúfam, že vďaka útočnej brigáde sa tak stane o dosť rýchlejšie," povedal Reuters muž menom Alex, ktorý vstúpil do brigády a teraz prechádza výcvikom na utajovanom mieste na Ukrajine. Alex je povolaním prekladateľ a žiadnu skúsenosť s bojmi nemá.

Ukrajinský minister vnútra Klymenko agentúre Reuters povedal, že výcvik vojakov bez predchádzajúcej skúsenosti potrvá až štyri mesiace, zatiaľ čo v prípade bývalých vojakov a policajtov by mohli stačiť dva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok