Pilot mal pod sedadlom jedovatého hada. Po úspešnom núdzovom pristátí ho označili za hrdinu

ta3 ČTK
5.4.2023 14:32

Pilot v Juhoafrickej republike musel v pondelok núdzovo pristáť, keď zistil, že má pod sedadlom kobru kapskú, jedného z najjedovatejších hadov afrického kontinentu. Informoval o tom v stredu server News24. Muž pilotoval lietadlo so štyrmi pasažiermi a mieril z Kapského Mesta na severovýchod krajiny. Uhryznutie kobrou kapskou môže dospelého človeka zabiť do pol hodiny. Úrad pre civilné letectvo označil pilota za hrdinu.

Let z Litvy neplánovane pristál v Poľsku. Vysadili opitého pasažiera, ktorý napádal cestujúcich
TASR/AP

"Najskôr som si myslel, že na chrbte cítim svoju fľašu na vodu, ale potom som si uvedomil, že je to niečo iné," uviedol tridsaťročný pilot Rudolph Erasmus. Kobru ale neskôr zazrel pod svojim sedadlom. Následne Erasmus vykonal núdzové pristátie v meste Welkom vzdialenom približne 600 kilometrov od cieľovej destinácie Nelspruit.

Riaditeľka juhoafrického úradu pre civilné letectvo Poppy Khosaová označila pilota za hrdinu. "Skvelé letecké umenie, ktoré zachránilo životy všetkých ľudí na palube," uviedla Khosaová.

Pilot povedal, že si najskôr nebol istý, či má s informáciou o piatom pasažierovi lietadla oboznámiť cestujúcich, nechcel vyvolať paniku. Následne sa ale rozhodol im o situácii povedať. "Povedal som: počúvajte, máme problém. Vnútri lietadla je had. Mám pocit, že je pod mojím sedadlom, takže budeme musieť lietadlo čo najskôr dostať na zem," uviedol Erasmus.

Kobru kapskú zachytili na snímke blízko lietadla piloti na letisku pri Kapskom Meste už v nedeľu. Z lietadla, ktoré zostalo vo Welkom, sa ale hada zatiaľ nepodarilo odchytiť. V utorok do mesta prišli leteckí inžinieri, ktorí rozobrali palubné dosky a pokračovali v pátraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok