Kvetná nedeľa či Zelený štvrtok sú minulosťou. Ako sa po novom nazývajú sviatky Veľkej noci?

ta3/Milan Špak
6.4.2023 06:00

Zelený štvrtok, Veľký piatok či Veľkonočný pondelok sú pomenovania, ktoré sú v mysliach Slovákov roky zakorenené. Už druhý rok však tieto dni nesú nové názvy. Pozrite si prehľad toho, ako sa po novom v liturgickom kalendári volajú veľkonočné sviatky.

Kvetná nedeľa či Zelený štvrtok sú minulosťou. Ako sa po novom nazývajú sviatky Veľkej noci?
TASR - Dano Veselský

Veľkonočný pondelok na Slovensku sa tradične nesie v znamení šibačky a oblievania. Premenovali ho na Pondelok vo veľkonočnej oktáve. Liturgista Vladimír Kiš v rozhovore pre TV LUX uviedol, že aj táto zmena je dobrá, pretože pre mnohých je práve pondelok najdôležitejším dňom Veľkej noci. "Keď sa opýtame detí, čo je to Veľká noc, povedia šibačka. Pozornosť tak môžeme znovu posúvať na to, že tým najvzácnejším dňom je práve nedeľa."

Pôvodné názvy nechcú vytlačiť 

Konferencia biskupov Slovenska uviedla, že nechce odstrániť tradičné pomenovania, ktoré sa na Slovensku za dlhé roky zaužívali. Podľa Kramaru o tom svedčí aj to, že pôvodné názvy uvádzajú v liturgickom kalendári v zátvorkách. "Kto chce hovoriť odborne presne, liturgicky exaktne, bude používať termíny z misála. Kňazom takéto vyjadrovanie, samozrejme, prináleží," povedal. Podľa Vladimíra Kiša sú nové pomenovania otázkou zvyku. "Ten zvyk postupne získame a aj sa obohatíme," uviedol.

Úpravy v názvoch sviatkov Veľkej noci sa netýkajú Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania, potvrdil generálny biskup Ivan Eľko. "Ordinovaní i neordinovaní evanjelici na Slovensku pre bohoslužobné i bežné potreby naďalej používajú názvy, ktoré sú uvedené v Chrámovej agende a tradične zaužívané v evanjelickom prostredí," povedal.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok